Rendőrségi

2011.05.16. 10:06

Eladogatott többszázezres gépeket

Tapolca – Sajátos módon értelmezte egy férfi egy major felügyeletét, amiért bíróság elé állították. Sikkasztás miatt ítélték el nem jogerősen.

Mátételki András

Megbízási szerződést kötött egy házaspár 2003-ban M. Z.-vel, hogy a taliándörögdi Roling-majort felügyelje. Neki kellett irányítani a terület hasznosítását, ellenőrizni a munkákat, amiről naplót vezetett. Időközben elhunyt a házaspár egyik tagja, az örökösök pedig nem sok figyelmet fordítottak a majorra. Később kiderült, M. Z. sajátjaként rendelkezik a mezőgazdasági gépekkel, s engedély nélkül vágja ki a fákat. A bíróság indoklásában az is szerepel, hogy átvett 2007 márciusában a helyi vadásztársaság elnökétől 311 ezer forint vadászbérleti díjat, de nem adta tovább a tulajdonosoknak, bár erre többször felszólították.

„Fantáziát látott” a mezőgazdasági gépekben, amelyek közül többet kölcsönadott ismerőseinek, amit csak a tulajdonosok engedélyével tehetett volna meg. A legnagyobb veszteség akkor érte a gazdákat, amikor a 49 éves vádlott szétdarabolás után vashulladékként értékesített egy 300 ezer forintos vetőgépet, s ugyanilyen sorsra jutott egy félmilliót érő, Rába motorral felszerelt traktor is.
A férfi más gépeket is kölcsönadott, de azoknak a sorsa ismeretlen maradt az eljárás alatt.

M. Z. Taliándörögd határában a tulajdonosok tudta nélkül és hatósági engedély nélkül termelt ki 352 köbméter fát, amely összesen 2,1 millió forintot ért. Ebből csupán tíz köbméter fát szállított le az egyik károsultnak, a többit eladta úgy, hogy a pénzt megtartotta. A tárgyaláson a férfi azzal védekezett, hogy a bevételeket a majorra fordította, s minderről az örökösök tudtak. Mindemellett feljogosították a gépek értékesítésére és kölcsönadására is.

A Tapolcai Városi Bíróság, dr. Szabó Zoltán másképpen látta a történteket, ezért M. Z.-t bűnösnek mondta ki jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében, amiért egy év börtönre ítélték. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság három évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!