Rendőrségi

2011.05.23. 09:39

Gyógyszertámogatást ígért, majd meglopta az időseket

Országszerte követett el trükkös lopásokat az a Nógrád megyei nő, akit végül a balatonalmádi rendőrök fogtak el. A gyanúsított idős emberek otthonába kéredzkedett be azzal az ürüggyel, hogy segít gyógyszerre pénzt szerezni, majd figyelmüket elterelve hozzájutott a nyugdíjasok pénzéhez.

Napló Online

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított először azt állította nyomozóknak, állásinterjúk miatt járta az országot, de a bizonyítékok hatására végül beismerő vallomást tett - tájékoztatta lapunkat Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense.

Nagypénteken Balatonalmádiban egy jó megjelenésű, középkorú nő kopogott be egy lakásba. Az ott élő 92 éves idős nő nyitott ajtót. A szimpatikus fellépésű látogató elmondta, hogy az időseknek segít pénzt szerezni gyógyszerre. Az ajtóban állva megkérdezte, hogy mennyibe kerül a gyógyszere havonta, hány éves, egyedül él-e, milyenek a körülményei. Miután sikerült az idős asszony bizalmába férkőzni, vizet kért. A jóhiszemű néni bement a konyhába egy pohár vízért. Ott talán három percet töltött, és közben nem látta, nem is tudta, hogy mit csinált a vendége, aki miután a vizet megitta, kért egy iratot és egy darab papírt, hogy felírja a címet. A sértett a szobában az asztalon lévő pénztárcából kivette a TAJ kártyáját, és odaadta. A nő felírta róla az adatokat és elment. Később a sértett a lányával elmentek a piacra és akkor vette észre, hogy a pénztárcájából hiányzik 70.000 Ft és a bankkártya. Csak másnap tettek feljelentést a rendőrségen. Az eltelt idő ellenére a helyszíni szemlén releváns nyomokat rögzíteni. Ezek alapján az almádi nyomozók látókörébe került egy 41 éves, Nógrád megyei kistelepülésről származó, büntetett előéletű nő. Az asszonyt május 13-án előállították a Balatonalmádi Rendőrkapitányságra, ahol végül feltáró jellegű, részletes vallomást tett.

Előállításakor azt mondta a nyomozóknak, hogy Balatonalmádiba munkakeresés céljából érkezett, mivel nem járt sikerrel, más pénzszerzési lehetőség után nézett. Ekkor találkozott a 92 éves nénivel. A pénzt és bankkártyát a cím felírása közben lopta el tőle, észrevétlenül.

Elmondta, több ilyen jellegű bűncselekményt is elkövetett az utóbbi időben. A már büntetett előéletű gyanúsított a család anyagi helyzete miatt tavaly augusztusban kezdett újra lopni. Járta az országot. Nyíregyházától, Miskolcon, Tiszakécskén át eljutott Kőszegre, Komáromba, Sopronba, Esztergomba, Kiskunfélegyházára, Nyírbátorba, Sátoraljaújhelyre, Tatabányára, Kaposvárra, Szarvasra, Egerbe, Zalaegerszegre, Zalaszentgrótra, Nagydorogra, Mohácsra, Barcsra és Veszprém megyei Zircre is.

A befejezett lopások mellett sokat próbálkozott is. Volt olyan is, hogy bejutott a lakásba, de csak körülnézett, mert nem volt alkalmas a helyzet a lopásra. Hol gépkocsival, hol vonattal, busszal közlekedett. Minden esetben a „gyógyszersegélyes” történetet adta elő, TAJ kártyát kért. Ha nem szedett gyógyszert a megszólított személy, feltűnés nélkül tovább állt. Alkalmanként 10.000 - 80.000 forintot emelt el. A nyomozás jelenlegi adatai szerint mintegy 750 ezer forintot lopott el összesen, de a sértettek köre várhatóan bővülni fog.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított által elmondottak ellenőrzése, a helyszínek azonosítása még folyamatban van, komoly munkát adva ezzel a balatonalmádi nyomozóknak. A nő ellen több rendbeli, szabálysértési és kisebb értékre elkövetett lopás miatt indítottak eljárást.

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság további sértettek jelentkezését várja. Kérik, hogy, akit a képen látható nő a leírt módszerrel megkárosított, jelentkezzen személyesen, vagy hívja a 88/438-711 telefonszámot, illetve az ingyenesen tárcsázható 107-es, vagy 112-es segélyhívót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!