Rendőrségi

2011.05.18. 08:57

Romagyilkosságok: megkezdődött a sorozattámadás tételes bizonyítási eljárása

Budapest - A galgagyörki támadással összefüggésben beidézett sértetti tanúk meghallgatásával megkezdődött a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat egyes cselekményeinek bizonyítási eljárása szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

MTI

A március 25-én indult per eddigi tárgyalásain a vádlottak közvetlen családtagjait, ismerőseit és munkatársait idézte be és hallgatta meg tanúként Miszori László tanácsvezető bíró, majd az elmúlt két tárgyalási napon a besenyszögi fegyverrablás sértettjei következtek.
   
G. Csaba, akitől 2008. március 7-re virradóra összesen hét vadászpuskát raboltak el, illetve az a törökszentmiklósi férfi, akitől a hivatásos vadász a megtámadását megelőző napon egy Fabarm típusú sörétes fegyvert vásárolt, a tanúk padján felismerte a vádlottak elfogásakor lefoglalt fegyvereket.
   
A szerdai, 17. tárgyalási napon azt a galgagyörki házaspárt hallgatja meg tanúként Miszori László tanácsvezető bíró, akiknek Rákóczi úti házukra 2008. július 21-re virradóra a vád szerint Kiss Árpád elsőrendű vádlott a besenyszögi vadásztól elrabolt Mauser típusú golyós vadászfegyverrel összesen hat lövést adott le a villanyoszlop által megvilágított, fehérre festett, a támadáshoz elsőként kiszemelt házra.
   
Az elsőrendű vádlott és testvére, a másodrendű vádlott Kiss István már a nyomozati szakban elismerte a terhükre rótt kilenc cselekményből a 2008. július 21-i galgagyörki, az augusztus 8-i piricsei és a szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadást, amelyeket a romák közötti félelemkelő szándékkal magyaráztak, és társukként nevezték meg Pető Zsolt harmadrendű vádlottat. Viszont tagadták a részvételüket a súlyos sérülésekkel vagy halállal végződött támadásokban.
   
A harmadrendű vádlott, Pető Zsolt az eddigi tárgyalásokon minden bűncselekményben való részvételét tagadta, de a vád szerint a besenyszögi vadásztól elrabolt Fabarm típusú fegyverrel több lövést is leadott két galgagyörki lakóház ablakára, köztük egy olyan szobáéra, amelyben egy fiatal házaspár három gyermekével aludt.
   
Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt az ügyészség aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolja.
   
A Pest Megyei Főügyészség által ismertetett vádirata szerint Kiss Árpád Sándor elsőrendű, testvére Kiss István Zoltán és a harmadrendű vádlott Pető Zsolt 2008. júniusában egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak.
   
Az ügyészségi vádirat szerint az ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények vádjával bíróság előtt álló férfiak egy hónapon át tervezték a galgagyörki támadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!