Rendőrségi

2011.06.23. 09:01

Tizennégy év fegyház jogerősen a gyermekeivel fajtalankodó apának

Jogerősen tizennégy év fegyházra ítélte csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a jánoshalmai férfit, aki öt gyermekét hosszú időn keresztül embertelen körülmények között tartotta, s rendszeresen fajtalankodott két fiával és egy lányával.

MTI

A korábban már többször büntetett, 34 éves vádlott élettársával és gyermekeivel 2006 végétől élt egy Jánoshalma melletti tanyán. A házban és annak környékén egyáltalán nem tartottak rendet, a lakásban a kosz uralkodott, az ingatlan körül évek óta halmozódott a szemét és az ürülék. Gyakran előfordult, hogy a gyermekek fekhelyei körül rágcsálók és háziállatok futkostak, az udvaron terjengett a bűz, a kicsik ruhája elhanyagolt, koszos volt, s a gyerekek nagy hidegben is mezítláb járkáltak az udvaron.
   
A vádlottak italozó életmódot folytattak, szinte minden este lerészegedtek, a ritkán vállalt alkalmi munkákból származó jövedelmük nagy részét is italra költötték. A férfi ittasan gyakran a gyerekek előtt bántalmazta élettárását. A gyerekek nem jutottak a szükséges orvosi ellátáshoz, a betegségeket általában lábon hordták ki, ápolatlanok, tetvesek és alultápláltak voltak.
   
Az éhezés és a katasztrofális higiéniai körülmények miatt a legkisebb, hét hónapos gyermek 2009 márciusában szalmonella- és rotavírus-fertőzést kapott, de csak napokkal a tünetek jelentkezése után vitték orvoshoz, aki a rendkívül súlyos állapotban lévő kicsit azonnal kórházba utalta. A csecsemő közvetlen életveszélyben volt, ami a vádlottak közömbös, elhanyagoló magatartása miatt alakult ki, ezért a gyerek kórházból nevelőszülőkhöz került.
   
Emellett a vádlott két kiskorú fiával és egy kiskorú lányával, több alkalommal, nyaranta heti rendszerességgel fajtalankodott. Az egyik kisfiú ez ellen többször tiltakozott, azért a vádlott veréssel fenyegetve kényszerítette őt fajtalankodásra. Az ügyben - lakossági bejelentés alapján - 2009. május 21-én a jánoshalmi gyámhivatal tett feljelentést.
   
A vádlott a szemérem elleni erőszak vádját az eljárás során mindvégig tagadta. A táblabíróság szemérem elleni, folytatólagosan elkövetett erőszak, kiskorú veszélyeztetése bűntette és gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtotta a férfit. Élettársa - az esetében jogerőre emelkedett elsőfokú ítéletben - két év, végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett börtönt kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!