Rendőrségi

2012.01.04. 10:41

Bezacskózott lenyomatok, fülnyomok - Bepillantás egy ösküi nyomszakértő világába

Bűntényekről szóló közlemények gyakran zárulnak azzal a jól bevált fordulattal, hogy "az ügyet a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja." Sokszor gondolkodtam rajta, vajon kire gondolnak, ki vagy kik állnak a rejtélyes mondat mögött, míg kíváncsiságom elvezetett egy hús-vér szakértőhöz, aki betekintést engedett a munkájába. Leiner Norbert igazságügyi nyomszakértő egy közelmúltban lezárt ügy kapcsán nyilatkozott.

MTI

Hozott anyagból dolgoznak

Ha a fodrászokra igaz, hogy hozott anyagból dolgoznak, duplán igaz a nyomszakértőkre: a bűnügyi helyszínelők rögzítik a bűncselekmény helyszínén hátrahagyott emberi, állati vagy gépek, eszközök által keltett lenyomatokat. Ezeket gondosan bezacskózva elteszik, és később, ha a nyomozás során szükséges, átadják vizsgálatra az igazságügyi szakértőnek. Szakterületek szerint megkülönböztetnek nyomtannal, kriminalisztikai írásszakértéssel, okmányokkal és ujjnyomokkal foglalkozó szakértőket, de a fegyver- és lőszervizsgálatra is külön szakértőket képeznek.
   
A Veszprém megyei Ösküről származó fiatalember közel hét éven át dolgozott helyszínelőként, majd átképezte magát nyomszakértővé. Leiner Norbert szakterülete a nyomtan, amibe beletartozik - mint tőle megtudom - minden emberi bőrfelület, testrész lenyomata az ujj kivételével. Ennek megfelelően vizsgál lábnyomokat, zárakat, lakatokat és állati nyomokat is, de hozzáteszi: tenyérnyomokat nem.
   
- A vizsgálatoknak két típusuk van - sorolja, - a diagnosztikai vizsgálatokban a nyomozóhatóság a helyszínen összegyűjtött nyomokról azt szeretné megtudni, hogy alkalmasak- e további vizsgálatra, és a szakértő meg tudja-e állapítani, hogy mi a nyomképző. Például ha "jön egy lábnyom vizsgálatra", megkérdezik, hogy meg tudom- e mondani, milyen típusú és milyen méretű lábbeli tartozik hozzá. A másik kategória az összehasonlító szakértői vizsgálat. Erre akkor kerül sor, amikor a nyomozók több embert gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével. A lehetséges elkövetők cipőjét lefoglalják - lehet több pár is -, és a helyszínen rögzített nyomokkal összehasonlítva kell megállapítanom, hogy azoktól származnak-e.


   
Közbeveti, hogy volt, amikor egy ügy kapcsán hatvan pár cipőt kellett megvizsgálnia, és az a kollégiumi tolvaj is lebukott végül, aki rendszeresen a szobatárs cipőjében indult zsákmányszerző körútra
   
Kőkemény kutatómunka ez, a laboratóriumban - állítja.
   
A folyosó végén megbúvó nyomszakértői műhelyben minden van, ami a hátrahagyott nyomok beazonosításához szükséges. A barkácsáruházak kínálatát idéző helyiségben lehetőség van lábnyomok, eszköznyomok, zárak, lakatok, járművek által keltett nyomok, vágó,- feszítő- vagy fúrószerszámok nyomainak vizsgálatára. Leiner Norbert csak az elmúlt évben 320 lábnyomot, 150 feltört zárat vizsgált itt.
   
Amúgy nincsenek túl sokan a szakértői feladatokra: a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetnél országosan összesen 16 fegyver-, írás-, okmány- és nyomszakértő dolgozik. Az egész Dunántúlon csak Veszprémben és Kaposváron van nyomszakértő.
   
A műhelytől különálló irodában mindenütt befejezett és befejezetlen ügyek aktái sorakoznak, számítása szerint egy-egy szakértői véleménnyel két hónap alatt végez.

   
Kiderülhet, hogy bal vagy jobbkezes-e a fülnyom "tulajdonosa"

A konkrét ügyben - amely miatt felkerestem a nyomszakértő - szó szerint lefülelték azokat a betörőket, akik több mint húsz lakást fosztottak ki a Dunántúlon. Az egyik helyszínen, egy pápai lakás ajtaján rögzített fülnyomat döntő bizonyítékká vált...
   
- Tavasszal adott hírt a rendőrség arról a betöréssorozatról, amelyben a betört ajtón hagyott fülnyomat buktatta le az elkövetőt. Mi volt a szereped a nyomozásban, és miért számít különlegesnek a fülkagyló lenyomata?
   
- A homlok-, a fül- és ajaknyom mind-mind alkalmas egyedi azonosításra, nem csak az ujjlenyomatok - magyarázza. - Nincs két egyforma fül. Részeik mérete, sajátosságai és egymáshoz viszonyított helyzetük alapján a fülek különös ismertetőjeleket hordoznak. Speciális nyomrögzítő fólián három, a tett helyszínén rögzített fülnyom érkezett hozzám vizsgálatra az egyik kapitányságról. Ezeket három különböző embertől - előzetesben lévő gyanúsítottaktól - levett mintákkal együtt küldték vizsgálatra. Ahogy már említettem, ez az összehasonlító vizsgálat kategóriájába tartozik, mert itt a nyomozók "látóterébe" került lehetséges elkövetőkről volt szó. Meg kellett állapítanom, hogy a hármuk közül melyikükhöz tartozik a fülnyom, mert az követte el a betörést. Minden kétséget kizáróan sikerült azonosítanom az elkövetőt. Egyébként a fül lenyomatából az illető más jellemzőire is következtetni tud a szakértő, így a magasság, a kor, a nem mellett az is kiderülhet, hogy bal vagy jobbkezes-e a fülnyom "tulajdonosa".



A fülnyomok területén azóta országos hírnevet szerzett nyomszakértő még elmeséli, hogy a tévésorozatokban bemutatott laborokhoz hasonló felszereltsége egyetlen magyar nyomszakértőnek sincs, itthon nagy leleményességre és a rengeteg gyakorlati tapasztalatukra hagyatkozhatnak. Megjegyzi azt is, hogy a krimináltechnika tankönyvekben két sor foglalkozik a fülnyomokkal, az azonosítás mikéntjét saját maguknak kellett kialakítani a gyakorlatban. Hitelesített mérőeszközökön kívül speciális fóliákkal és mikroszkópokkal dolgoznak, de semmilyen - az ujjlenyomatokhoz hasonló - adatbázis sem segíti a dolgukat.
   
Tudomása szerint eddig egy cég dolgozott ki olyan adatbázist, amely a világ összes gumiabroncsának és lábbelijének a lenyomatát tartalmazza, és azt állandóan frissítik. Ez jelentősen megkönnyítené a munkájukat, de jelenleg még nem elérhető a számukra

Írta: Vámos Kamilla, az MTI tudósítója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!