Rendőrségi

2012.01.19. 21:51

Radioaktív anyagot loptak egy atomerőműből

Radioaktív anyagot loptak egy egyiptomi atomerőműből az ország földközi-tengeri partján, ed-Dabaában, amely a múlt héten erőszakos tüntetés színhelye volt - írta csütörtökön az al-Ahrám című állami napilap.

MTI

Az építés alatt álló erőműből egy sugárzó anyagokat tartalmazó konténert eltulajdonítottak, míg egy másik konténert feltörtek, tartalmának egy részét pedig elvitték. A lap szerint a kormány értesítette a biztonsági hatóságokat, és egy specialistákból álló csoport segítségét kérte az anyagok kézre kerítésének érdekében. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy tisztviselője szerint az építési területen található laboratóriumból "alacsony radioaktivitású anyagok" tűntek el, további részleteket azonban nem tudott közölni. Hozzátette, hogy kapcsolatba léptek az egyiptomi hatóságokkal az ügyben.

Az ed-Dabaa város közelében található létesítmény megépítése ellen a múlt héten vagy ötszázan tiltakoztak. Szemtanúk szerint a tüntetők leromboltak egy, az építkezést körülvevő falat, majd kő- és tűzpárbajba keveredtek az objektum védelmére kirendelt katonákkal. Az erőszakos demonstráció során több mint egy tucat ember megsebesült. A biztonsági helyzet romlása miatt az erőmű személyzete megtagadta a munkát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!