Rendőrségi

2012.04.22. 05:44

Ütött a rendőr, mert késeléssel fenyegették menyasszonyát

Kétszázötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte a Veszprémi Törvényszék azt a berhidai rendőrt, aki kétszer arcon vágott egy virágtolvajt.

Mátételki András

A tárgyaláson elhangzott, hogy tavalyelőtt, május 2-án két rendőr felkereste Berhidán M. Ferencet, hogy elszámoltassa az előző napi viráglopás miatt. A gyanúsított azt állította, hogy a Peremarton melletti szeméttelepre kidobta a cserepes virágokat, ám ott nem találták meg a növényeket. A helyszínen R. Károly zászlós közölte a férfival, hogy tettéért felelősségre vonják. Az egyenruhásokkal addig együttműködő gyanúsított erre hangnemet váltott: azzal fenyegette meg őket, hogy kirúgatja mindkettőjüket, mert ő az ismert berhidai Cs. család embere. ( Rendszeresen náluk dolgozott a férfi, bár tagadta, hogy a család csicskája lett volna  - a szerk.) Az akkor 22 éves O. Krisztián őrmesternek ezt mondta: ne nagyon szórakozzon velük, mert tudja, hol dolgozik a mennyasszonya, aki néha egyedül megy haza - majd megkéselik. Az indulatainak parancsolni nem tudó körzeti megbízott ekkor kétszer tenyérrel arcon vágta a férfit, aki nem sérült meg a pofonoktól.

Csakhogy tíz pereccel később megjelent a rendőr szolgálati lakásánál Cs. Sándor és Cs. Szilveszter, akik felelősségre vonták az őrmestert. Percekkel később megérkezett M. Ferenc is, akinek ekkor már véres volt az arca.

Az ügyészség szerint ismeretlenek bántak el a férfivel, Cs.-ék viszont azt állították az eljárás alatt is, hogy az őrmester verte meg a család jó barátját. A tárgyaláson dr. Szakács Katalin bíró felolvasta két védett tanú vallomását, akik arról szereztek tudomást, hogy M. Ferencet nem más, mint a Cs. testvérek bántalmazták, amit a rendőrökre akartak kenni azért, hogy kirúgják őket a testületből. (Ezt részben el is érték, mert még aznap két hónapra felfüggesztették állásból a Miskolcról érkezett őrmestert, akit később traffipaxos kocsira tettek. Ugyanakkor Berhidán aláírásgyűjtés kezdődött a rendőrök védelmében.)



A tárgyaláson lejátszották azt a magnófelvételt, amit titokban készítettek a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Cs. testvérek, akik a perre bilincsben érkeztek, ugyanis egy másik ügyben azzal gyanúsítják őket, hogy rabszolgákkal dolgoztattak odahaza. O. Krisztián elismerte - a felvétel tanúsága szerint - a Cs.-ékkal folytatott beszélgetéskor, hogy adott két pofont M.-nek, de a véresre verést nem vállalta magára. Igaz, nem érdeklődött az után, hogy ki bánt el olyan csúnyán a virágtolvajjal. ( Mindenesetre a szolgálati kocsin utólag a szakértő vérnyomokat mutatott ki, de arra nem terjedt ki a vizsgálat, hogy az kitől származik. Az ügyész szerint a sértett a szolgálati lakás előtt parkoló járőrkocsihoz hozzáérhetett.)

A hangfelvételen Cs. Sándor utalt arra, hogy lehet valakit hamis tanúzással bűncselekménybe keverni: Azt mondanám, látott két ember, aztán kész. Bilinccsel a kezén mosolyogva idézte fel a 40 éves férfi, hogy 14 évesen saját vérét kente a radiátorra, hogy ezzel bizonyítsa, megverték a rendőrök. Erősen gyengítette a Cs. testvérek szavahihetőségét, hogy többször is máshogyan mondták el, ki ment ki kocsival az erdőbe a véres fejű barátjukért. M. Ferenc is különbözően mesélte el az eseményeket.

Az ügyész Cs.-ék ellentmondásos vallomását emelte ki, majd hangsúlyozta, hogy a rendőr jó jellemzést kapott parancsnokaitól. Pénzbüntetést indítványozott. Az ügyvéd arról beszélt, hogy védencét egy bizonyos csoport tagjai sűrűn szidalmazták, amit elengedett a füle mellett, de amikor mennyasszonyát fenyegették, lekevert két nyaklevest. A vérző fejű M. Ferenc kapcsán visszautalt Cs. Sándor radiátoros ügyére, mondván hasonló történt védencével is. Ő csupán intézkedés kiszabását kérte a törvényszékről. Az utolsó szó jogán a jelenleg munkanélküli O. Krisztián azt mondta, hogy mindig is rendőr akart lenni, de a történtek után tönkrement az élete. Tettét megbánta.

Dr. Szakács Katalin bűnösnek mondta ki a volt rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében, amiért 250 ezer forintra büntette a fiatalembert, s kötelezte a 63 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is. Az ügyész és a vádlott tudomásul vette a döntést, ami így első fokon jogerőssé vált.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!