Rendőrségi

2012.05.31. 16:22

A parfümtolvajokat elítélték, kiutasították az országból

Ajka - Speciális szerkezettel hatástalanították az árun lévő lopásgátlót azok a lengyel tolvajok, akik több százezer forinttal károsították meg az egyik drogérialáncot. Gyorsan lebuktak, a kár jelentős része megtérült.

Mátételki András

A lengyel G. Jacek  azzal véádekezett, hogy tönkrement vállalkozása miatt adósság-csapdába került családját, súlyosan fogyatékos gyermekét akarta megmenteni a parfümlopással. Az 51 éves férfi magyarországi útjára magával hozta korábbi házasságából származó 30 éves fiát, Piotrt. A páros 2010. szeptember 1-jén Szombathelyen a kamerák tanúsága szerint hét perc alatt 200 ezer forint értékű illaszert lopott el az egyik drogériából.

Ez úgy történt - csak úgy, mint a többi áruházban -, hogy a drága kölniket, krémeket a fiú a mellénye alá rejtette, majd bekapcsolta az elemmel működő, 5x10 centiméter nagyságú fekete dobozt, amely hatástalanította a lopásgátlót. Két órával később már az ajkai üzletben "vásároltak", onnan 12 illatszert vittek el 244 ezer forint értékben. A keszthelyi boltból is hasonló összegű árut loptak.

Legnagyobb fogásuk Zalaegerszegen volt, ahol 20 illatszer eltüntetésével félmilliós hiányt okoztak. Aznap este még Nagykanizsán is megfordultak, ahol szintén hatástalanították a szenzoros védelemmel ellátott termékeket, így 228 ezer forintot érő pipere cikkekhez jutottak fizetés nélkül. Másnap délelőtt már Kaposváron voltak, ahol csak két drága illatszert emeltek le a polcról, majd indultak is a következő helyszínre, Pécsre. Ott azonban már nem sikerült lopniuk, mivel a biztonsági őrnek gyanús lett a páros, ezért szólt a helyi rendőröknek, akik még a boltban elfogták őket, s azonnal értesítették az ajkai nyomozókat.
 
A nyomozók az elkövetők által használt gépkocsi átkutatásakor megtalálták a korábbi lopásokból származó értékeket. A vádlottak a Müller drogéria üzleteinek közel kétmilló forint kárt okoztak, de az árucikkek kétharmada meglett, azokat visszakapták.
 
Az Ajkai Városi Bíróság döntését megfellebbezték a tolvajok. A Veszprémi Törvényszéken az apát másfél évi, fiát egy év nyolc hónapi, 5-5 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Mindkettőjüket nyolc évre kiutasították hazánkból. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!