Rendőrségi

2012.05.02. 15:56

Valószínűtlen, hogy önmagát zárta be a sporttáskába a brit kém

Valószínűleg gyilkosság áldozata lett az a bizarr körülmények között elhunyt brit kém, akinek meztelen holttestét egy sporttáskába zárva találták meg - közölte szerdán az ügyben eljáró halottkém a halottszemlét lezáró verdiktjében.

MTI

Fiona Wilcox halottkém szerint az ügynököt valószínűsíthetően megfojtották vagy megmérgezték, s az is elképzelhető, hogy a férfi kollégái is érintettek voltak a bűncselekmény elkövetésében. Wilcox azt is elmondta, valószínűtlen, hogy a 31 éves férfi halálának pontos körülményeire valaha is fény derüljön.

Gareth Williams meztelen, már oszlásnak indult holttestét 2010 augusztusában találták meg londoni lakásának fürdőkádjában, egy lakattal lezárt sporttáskában. Williams a kormány lehallgatással foglalkozó, úgynevezett kommunikációs ügynökségének, a GCHQ-nak az alkalmazottja volt, de egy idő után áthelyezték az MI6 külföldi hírszerző ügynökséghez. Az ügyben 21 hónapja folyik rendőrségi vizsgálat.

A halottkém cáfolta az üggyel kapcsolatban korábban felmerült vad elméleteket, amelyek szerint a kém egy félresikerült szexuális játék áldozata lett vagy öngyilkosságot követett el. Ezek egyikére sem utalt bizonyíték, ahogy arra sem, hogy a haláleset a férfi munkájához köthető - közölte. A híreszteléseket Wilcox szerint "egy harmadik fél a bizonyítékok manipulálásának céljával" terjeszthette el, további részleteket azonban nem közölt ezzel kapcsolatban.

Patológus szakértők szerint elképzelhető, hogy mérgezés vagy fulladás végzett a férfivel, de a halál okát nem lehet pontosan megállapítani, mivel a holttest a boncolás elvégzésének időpontjára oszlásnak indult.

Williams "valószínűleg élve került a táskába, majd ezt követően nagyon rövid időn belül meghalt" - közölte a halottkém. Wilcox ugyanakkor kiemelte, "rendkívül valószínűtlen", hogy Williams önmagát zárta volna be a sporttáskába. A műveletet két specialista több száz alkalommal próbálta utánozni, sikertelenül.

A Williams-t zárkózott és idegenektől óvakodó emberként leíró tanúvallomások fényében a halottkém szerint a tettes vagy a férfi barátja volt, vagy pedig illetéktelenül hatolt be a kém lakásába.

Williams kollégái egy hétig nem jelentették a férfi eltűnését, s a brit hírszerzés csak ezen a héten adott át egyes bizonyítékokat - kilenc, a férfi által munkahelyén használt számítógépes memóriakártyát - a rendőrségnek. John Sawers, az MI6 vezetője közleményében "őszinte bocsánatkérését" tolmácsolta Williams hozzátartozóinak a szervezet által elkövetett hibák miatt.

Az ügyben egyelőre nem történt letartóztatás, a Scotland Yard azonban nem zárta ki, hogy bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a későbbiekben ismeretlen személy - vagy személyek - ellen vádat emelhetnek. A rendőrség azt sem tartja kizártnak, hogy Williams cselszövés áldozata lett, s az elkövetők a nyomozók félrevezetésének szándékával rendezték meg a fürdőszobai bizarr jelenetet.

A férfi családjának ügyvédje korábban azt állította, hogy kormány hírszerző ügynökségei közötti rivalizálás vezethetett Williams halálához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!