Rendőrségi

2012.06.28. 06:45

Coloradóban 36 ezerre nőtt a tűzvész miatt kitelepítettek száma (videó)

Washington - Az egyesült államokbeli Colorado Springs környékén szerda estére 36 ezerre nőtt azoknak a száma, akiket a gyorsan terjedő erdőtűz miatt kitelepítettek lakóhelyükről.

MTI

A közép-nyugati Colorado államban, ahol a hegyvidéki terep rendkívüli módon nehezíti az oltást, a lángokat erős szél szította a 38 fokot meghaladó rekordhőségben. A tűz, a védelmi vonalakon áthatolva, kedden elérte Colorado Springs várost.

A coloradói tűzoltókhoz az ország több pontjáról érkezett erősítés, így a veszélyeztetett 400 ezres város - az állam második legnagyobb települése - környékén mintegy ezren küzdenek a lángokkal. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) denveri irodája szerdán bejelentette: a beérkezett bejelentések nyomán vizsgálatot kezdett annak megállapítására, hogy nem gyújtogatók okozták-e a katasztrófát.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Barack Obama elnök pénteken a természeti csapás sújtotta övezetbe látogat.

Richard Brown, a város tűzoltó parancsnoka "eposzi méretűnek" minősítette a katasztrófát, Anne Rys-Sikora, az oltásban részt vevő szolgálatok egyesített parancsnokságának szóvivője pedig a légkeveréses sütőhöz hasonlította a kialakult állapotokat, amelyek szerinte "aligha lehetnének rosszabbak".

Videó:

 

 

Coloradóban egyébként egyszerre hét helyen tombol tűzvész, s a legnagyobb, a High Park környékén, már több mint 35 ezer hektárnyi területet perzselt fel. Az ottani, villámcsapás okozta tűzvészben egy 62 éves nő életét vesztette.

A lángok terjedését a hatóságok megpróbálják légi oltással lelassítani. Az állam területén eddig 257 lakóház vált a lángok martalékává. Az oltásra eddig 33,1 millió dollárt költöttek.
A meteorológiai előrejelzés szerint a hőmérséklet a jövő hét elejéig nem száll 32 fok alá és az előre látható időszakban jelentősebb eső nem várható.

A szomszédos Utah államban szerdán három helyről jelentettek erdőtüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!