Rendőrségi

2012.07.06. 11:33

Kulcsi sorozatgyilkosság - Elrendelték a tettes kényszergyógykezelését

Az elmeorvosi szakvélemény alapján elrendelték a négy családtagja megölésével gyanúsított kulcsi férfi ideiglenes kényszergyógykezelését - közölte a férfi kirendelt védőügyvédje pénteken.

MTI

Hortobágyi Tibor elmondta: a vizsgálat lezárását követően kedden ismertették a hivatalos elmeorvosi szakvéleményt, amelyben H. Csanád Jutast nem beszámíthatónak minősítették. Ezután megszüntették védence előzetes letartóztatását, és elrendelték ideiglenes kényszergyógykezelését. A gyanúsított továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) van.

Az ügyvéd hangsúlyozta, sem ő, sem az ügyész nem fellebbezett. A végzés nem jogerős, mert védence még fellebbezhet. "Száz százalék, hogy nem fog fellebbezni" - fogalmazott az ügyvéd, aki jelezte, hogy a rendőrségi nyomozás lezárása után mindenképpen vádemelés következik.
Ha nem változik a szakvélemény, akkor a bíróság "ítéletében nem beszámíthatónak és így nem büntethetőnek fogja nevezni védencemet. Vélhetően kényszergyógykezelést fognak elrendelni, amely a gyógyulásáig vagy maximum húsz évig tarthat". Ha a kényszergyógykezelés végén sem minősítik gyógyultnak, akkor "normális pszichiátriai osztályra kerül" - fogalmazott Hortobágyi Tibor.

Az MTI kérdésére az ügyvéd azt mondta, a gyanúsított jelenlegi állapotáról semmit nem tud, a 22 oldalas szakértői véleménybe nem tekinthetett bele. Úgy gondolja, hogy a nyomozás lezárása szeptemberre várható.

A kulcsi családi tragédiára április 6-án derült fény. A gyilkossággal gyanúsított 23 éves fiatalembert a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti főosztályának tagjai aznap elfogták a Fejér megyei településen. A helyszíni szemle, valamint a férfi vallomása alapján kiderült, hogy a családtagokat eltérő időpontokban és a házon belül különböző helyiségekben ölte meg. Előbb bátyját, majd nagyszüleit, végül édesapját gyilkolta meg. Életveszélyesen megsebesítette nővérét és édesanyját, és súlyosan a nővére barátját.
A gyanúsított a kihallgatása során azt vallotta, hogy nem bánta meg tettét, már hónapokkal korábban gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket. A Székesfehérvári Törvényszék H. Csanád Jutast április 8-án helyezte előzetes letartóztatásba, a kényszerintézkedést május elején további három hónappal meghosszabbították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!