Rendőrségi

2013.04.25. 08:01

Felkutatták a Pápáról ellopott kegytárgyakat

A Pápáról ellopott, közel egymillió forint értékű műtárgyakat Tolna megyében találták meg, és elfogták a tolvajt is - tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

veol.hu

Előzetes letartóztatásba került H. József, aki megalapozottan gyanúsítható egy milliós értékű pápai kegytárgy eltulajdonításával.

A pápai rendőrök még április 15-én délután, a Dombóvári Rendőrkapitánysággal együttműködve Tolna megyében találták meg és foglalták le a Pápai Katolikus Egyházközség birtokából ellopott "Akit érettünk megostoroztak" megnevezésű szoborcsoportot.

A kegytárgyat 2013.04.09-re virradó éjszaka a Pápai Katolikus Egyházközség Pápa, Kálvária úton lévő Stációinak egyikből tulajdonították el, miután a szoborcsoportot védő vasrácsot lefeszítették. Az egyik szobor az oszlophoz kötözött Krisztust, a másik kettő pedig ostort kezükben tartó katonákat ábrázolt. A fokozott műemlék-védelem alatt álló tárgyak értéke megközelítőleg 1 millió forint.

A bejelentést követően a Pápai Rendőrkapitányság ismeretlen tettesek ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A beszerzett adatok alapján rövid idővel a nyomozás megkezdése után a rendőrkapitányság munkatársai lakásán elfogták a szobrok eltulajdonításával megalapozottan gyanúsítható 42 éves dombóvári H. Józsefet, majd nem sokkal ezt követően egy műkincskereskedőnél az ellopott tárgyakat is megtalálták. Mint kiderült, a kegytárgyat a valós értékénél jóval alacsonyabb áron vásárolta meg.

A Kálvária úti stációk egyikéből már a tavalyi év júniusában is tűnt el egy több száz éves Jézust ábrázoló szobor, amit ez idáig még nem sikerült felkutatni.

A Pápai Rendőrkapitányság előterjesztést tett a gyanúsított H. József előzetes letartóztatásának indítványozására, melyet a Pápai Járási Ügyészség kezdeményezésére a Veszprémi Járási Bíróság elrendelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!