Rendőrségi

2014.01.22. 16:20

Életmentő mellény

Budapest - A gyalogosok közlekedése télen nagyobb kockázatot jelent, mint máskor. Ezért viseljenek láthatósági mellényt, jól észrevehető ruhát, az autósok pedig figyeljenek rájuk! hangsúlyozta közleményében a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság (VMBB).

Kovács Erika

2014 januárjának első három hetében 13 gyalogos szenvedett halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetet az országban. Ők az úttesten szabálytalanul akartak átmenni, illetve az úttest szélén ütötték el őket. Egy személyt kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, kettőt munkavégzés közben, az úttest mellett ütöttek el. A halálesetekből tíz késő délután, este, illetve kora reggel történt.

A gyalogosok nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, mert a kellemetlen időben mielőbb célhoz szeretnének érni. Nagyon fontos, hogy a járművezetők mindig fokozott figyelemmel, nagyobb követési távolsággal közlekedjenek, és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a zebrákat, buszmegállókat és azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számítani gyalogosokra - közölte a VMBB. A KRESZ a gyalogosoknak előírja, hogy lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között láthatósági mellényt viseljenek. Használatuk életmentő lehet. A mellényen kívül segíthet a jól látható ruházat viselése is.

A gépjárművek tompított fényszórói 35 45 méterig világítják meg az úttestet. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházatot hordó gyalogos baleseti kockázata megnő. Lakott területen kívül a gyalogosok közlekedjenek a forgalommal szemben, így jobban látják a forgalmat!

A balesetek nem történnek, azokat okozzák! Figyelmetlenség, felelőtlenség, kockázatvállalás, a láthatóság hiánya, a nem megfelelő világítás a közlekedésben tragédiát okoz állítja a VMBB.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!