Rendőrségi

2017.02.10. 09:12

Rettegésben éltek a gyerekei

Ajka - Egy alkoholista anya agresszíven bánt a gyerekeivel, s az apjának is sok bosszúságot okozott. A törvényszék jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélte.

Mátételki András

A nyolc általános iskolát végzett M. Mónikát korábban garázdaság, csalás  miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A 40 éves vádlott házassága évekkel ezelőtt megromlott alkoholizálása miatt. Ezt megsínylették a gyerekei is, ugyanis előttük trágár módon kiabált a férjével, amiből jutott a 12 éves kislányának is: nem egyszer lekurvázta. Megtette, áll ez is az ítéletben, hogy 2014 január 19-én úgy ment el otthonról szórakozni, hogy felügyelet nélkül hagyta a lányát és a hétéves fiát. Amikor hajnalban hazaért, agresszíven viselkedett, kiabált velük.

Hetekkel később az esti órákban elvitte kisfiát biciklizni, de rövidesen egy bisztróban kötöttek ki, ahol neki állt italozni. Este tíz felé járt az idő, amikor az apa elment a csemetéjéért. Három nap múlva ugyancsak részegen tért haza hajnalban ajkai albérletükbe, ahol a kislányával igencsak erőszakosan viselkedett. Aznap kora délután kizárta a férjét a lakásból, két kiskorú gyerekével pedig kiabálni kezdett, majd pofonvágta a kisfiát, aki a földszinti lakásuk erkélyén át kimenekült az utcára. Szinte mindegyes alkalommal megjelentek a rendőrök a vádlott otthonában, hogy véget vessenek a további bűncselekményeknek. A kislányt annyira megviselték a történtek, hogy rémálmai voltak, ezért pszichológushoz kellett vinni.

Abban az időszakban arra is volt példa, hogy az ittas vádlottat felszólította a férje, hogy hagyja el a lakást, mire a nő mérgében megrongálta a férfi kocsiját.

A vádlott Devecserben élő apjára is ráhozta a frászt, amikor trágár szavakat kiabált be az utcáról, majd ököllel betörte az ablakot. Más alkalommal nem csak üvöltözött a ház előtt, hanem megrugdosta a bejárati ajtót, leverte a postaládát. Az újabb "látogatáskor" a nő testvére kinézett az ablakon, mire H. Mónika megfenyegette, hogy megöli őt és az apjukat is. Egyszer, amikor az apja meglátogatta őket Ajkán, nekiment, elkezdte ütlegelni a férfit, aki úgy menekült el tőlük. A házaspár az év novemberében elvált, a gyerekek az apához kerültek.

A szakértő személyiségzavart és alkoholizmust állapított meg a vádlottnál, aki ennek ellenére képes volt felismerni cselekményei következményeit. A nő a tárgyaláson részben elismerte bűnösségét, amit italozásával, megromlott házasságával magyarázott, s hogy idegileg kikészült. Tagadta, hogy bántotta a gyerekeit, ám a tanuk ellene vallottak.

Az Ajkai Járásbíróság két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntettében, négy rendbeli garázdaság és erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétségben mondta ki bűnösnek H. Mónikát, akit két és fél év börtönre ítélt.

A törvényszéken helyben hagyták a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!