Rendőrségi

2016.03.09. 08:08

Szír menekültek Balatonfűzfőn - 33 migránst szállított az olasz embercsempész

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy 53 éves olasz állampolgárságú férfival szemben, aki 2015 szeptemberében 33, magát szír állampolgárnak valló személyt akart Németországba szállítani.

A vádirat szerint a magukat szír állampolgárnak valló személyek a jelenleg is zajló migrációs hullám során, útiokmányok nélkül, a regisztrációs eljárást megkerülve érkeztek Magyarországra. Az olasz férfi a magyar-szerb államhatár közelében, de már Magyarország területén vette fel kistehergépkocsijába a menekülteket azért, hogy személyenként 500 euró ellenében Németországba szállítsa őket. A 33 személy a kisteherautó közel 2 méter széles és 2 méter hosszú, 185 centiméter belmagasságú rakterében összezsúfolódva, főként állva utazott volna Ausztrián át Németországig. A férfi gépkocsijával 2015. szeptember 10-én, a reggeli órákban Csajág község közelében haladt, amikor a mögötte közlekedő személygépkocsi utasa észlelte, hogy a kisteherautó láthatóan túlsúllyal van terhelve, és értesítette a rendőrséget. A vádlott észrevette, hogy a jármű utasa telefonál, ezért a rendőri intézkedéstől tartva Balatonfűzfő külterületén megállt, a menekülteket pedig – arra hivatkozva, hogy már Ausztriában vannak – a gépkocsijából kiszállította, és a járműtől elküldte. Az ügyészség a vádiratban a vádlottal szemben szabadságvesztés kiszabására és Magyarország területéről történő kiutasítására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!