Rendőrségi

2014.03.09. 14:35

Átverés és ítélet: se pénz, se házak

Veszprém – Letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság nem jogerősen azokat építkezési vállalkozókat, akik közel 300 millió forint hitelt vettek fel a Forrás Takarékszövetkezettől, de nem fizettek vissza mintegy 100 millió forintot.

Mátételki András

A balatonfőkajári Forrás Takarékszövetkezet 2008 nyarán a nagykátai és a csévharaszti társasházak építéséhez nyújtott 278 millió forint hitelt három Pest megyei gazdasági társaságnak, a pándi Podrom Építőipari Kft.-nek, a budapesti Malacom Kft.-nek és a vecsési Szécsényi-ház Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-nek.

A hitelben részesülő építőipari cégek vezetői és a Forrás között egy budapesti asszony vállalta a közvetítést. A cégek kérelmeit a veszprémi központban bírálták el, de a hitelek kezelését már a balatonfőkajári fiók végezte. A megállapodás szerint az ingatlanok 30, 50 és 80 százalékos készültsége esetén folyósította a pénzintézet a több tízmilliós összegeket. A trükközésben az egyik műszaki ellenőr is részt vett, aki szinte már befejezettnek jelentette a házakat, holott azok még nagyon messze voltak ettől. A Podrom kft. nagykátai beruházása 26,4 százalékos, a Malacom kft. csévharaszti építkezése 39 százalékos, míg a Szécsényi-ház Kft. ugyancsak csévharaszti munkálatai 25,3 százalékos készültségi fokon álltak, amikor a cégvezetők már felvették az utolsó részösszeget is. 

A gazdasági társaságok büntetlen előéletű vezetői és közvetlen segítői, akik többnyire rokoni kapcsolatban álltak egymással (módszereik is hasonlóak voltak), hamis számlákkal „igazolták” az elvégzett munkákat, ugyanakkor a Forrástól kapott milliók egy részét más célra használták fel. (Például az első rendű vádlott 16,5 millió forintért lakást vett a lányainak Budapesten.) A Forrás Takarékszövetkezetet és a vele konzorciális szerződésben lévő Zirci Takarékszövetkezetet sok tízmilliós kár érte. (A vádlottak csak egy ideig törlesztették a kamatot.)

A tárgyalás során a vádlottak az eltűnt pénzt azzal magyarázták, hogy nekik is tartoztak, korábban elkezdett építkezéseiket ebből a pénzből fejezték be, mindemellett a világválság őket is érzékenyen érintette. Kiderült, maguknak is adtak fizetést a hitelből. A bíróság úgy látta, hogy a vádak alól akkor kaphattak volna felmentést, ha a felvett hiteleket teljes egészében a lakásokra fordítják, mert ebben az esetben nem lehetett volna büntetőjogilag felelősségre vonni őket. A hitelek egy részét használták csak a nagykátai és a csévharaszti házak felépítésére.

A Veszprémi Törvényszéken dr. Bótor Szabolcs vezette büntetőtanács egyebek között sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek Cs. Lászlót (44), akit két és fél év börtönbüntetésre ítélt. T. Pálnak (38) és Cs. Sándornak (50) egyaránt egy év nyolc hónapot, míg Sz. Ferencnek (40) és B. Attilának (39) két-két évet kell rács mögött töltenie. Valamennyi elkövetőt a bíróság eltiltotta gazdasági társaságok vezetésétől. Az építkezés ellenőrére folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 100 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki, míg a vesztegetést elkövető hitelközvetítő és a pénzintézet egyik munkatársa egy év két hónapi, illetve egy év nyolc hónapi szabadságvesztését két évre felfüggesztették.

A többiek pénzbüntetést kaptak. Cs. László esetében 16,5 milliós, T. Pálnál és Cs. Sándornál 1,2-1,2 milliós vagyonelkobzást rendelt el a bíróság. A vádlottak 2,5 milliós bűnügyi költségen osztoznak. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett az első öt vádlott esetében. A vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. A per a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!