Rendőrségi

2011.05.16. 11:22

Az IMF-vezérben azonosította támadóját a New York-i szobalány

Washington - A New York-i Sofitel szálloda szobalánya, aki nemi erőszak kísérletével vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, vasárnap a rendőrségen a támadójaként azonosította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia vezérigazgatóját.

MTI


Dominique Strauss-Kahn hétfőn jelenik meg először a bíróság előtt, amikor a vele szemben emelt vádakban az előzetes bejelentés szerint ártatlannak fogja vallania magát. A bíró ekkor dönt arról is, hogy mekkora óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.    
   
Ügyvédjei "lendületes" védekezést ígértek az ellene felhozott vádak ellen. Elmondásuk szerint az IMF-vezér úgy döntött: önként vállalja, hogy a testét a szállodai incidens közben elszenvedett esetleges sérülések után kutatva vizsgálatnak vessék alá. Az IMF vezérigazgatóját vasárnap éjjel megbilincselve szállították el a harlemi rendőrségről, hogy elvégezzék a bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatot.
   
Az IMF-ben az ügy miatt a szervezet második emberét, John Lipskyt nevezték ki ügyvezető vezérigazgatóvá, s a valutaalap háza táján elterjedt, hogy Strauss-Kahn az ellen felhozott vádak súlya miatt hamarosan lemond. Az előzetes várakozásokkal ellentétben azonban elmaradt a kormányzótanács vasárnapra meghirdetett, nem hivatalos ülése, amit a jelenlegi elképzelés szerin hétfőn tartanak majd meg.
   
A valutaalapnál kialakult hatalmi vákuummal párhuzamosan a botrányos bűnügy megkérdőjelezte Strauss-Kahn alkalmasságát arra is, hogy jelöltesse magát a jövő áprilisi elnökválasztásokra, amelyeket a közvélemény-kutatásoknak az incidens előtti állása szerint fölényesen megnyerne a hivatalban lévő Nicolas Sarkozyvel szemben.
   
Strauss-Kahn 2008-ban kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért az IMF-ben viszonyt folytatott egy magyar beosztottjával. Az akkori botrány után azonban a vezérigazgató megtarthatta állását, mert a kapcsolat a közgazdásznő beleegyezésével történt. Noha azóta az IMF-nél a francia vezér újabb nőügyeiről terjedtek el pletykák, a felesége, a vele Washingtonban együtt élő Anne Sinclair közleményt adott ki, amely szerint "egy másodpercig sem hitte el" a férje ellen felhozott vádakat.    
   
Az IMF-vezér egyik ügyvédje az a Benjamin Brafman, aki Michael Jacksont, a "pop királyát" védte a gyerekmolesztálási ügyében, de több más bajba jutott hírességet is az ügyfelei között tudhat.
   
A New York-i helyszínelők a szállodában DNS-mintákat vettek. Az IMF-vezért nemi erőszakkal vádoló 32 éves szobalányt - akinek nevét nem hozták nyilvánosságra - könnyebb sérülésekkel látták el a kórházban. A hotel vezetése szerint a nő három éve áll a Sofitel alkalmazásában és mind a munkáját, mind a magatartását "tökéletesen kielégítőnek" minősítette.
   
Az IMF-vezér letartóztatása nyomán az euró árfolyama a távol-keleti tőzsdéken a dollárral szemben 6, a jennel szemben pedig 4 heti mélypontra zuhant.

Egy francia újságírónő is beperelheti erőszak miatt az IMF vezérigazgatóját

Egy francia író- és újságírónő, Tristane Banon is fontolgatja, hogy egy közel tíz éve történt szexuális bántalmazás miatt panaszt tesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn ellen - jelentette be Banon ügyvédje hétfőn.

A 31 éves regényírónő 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy Strauss-Kahn 2002-ben, egy interjú alkalmával erőszakoskodott vele, ám a felvételen kisípolták az IMF vezetőjének nevét. Annak idején Banont az édesanyja beszélte le arról, hogy panaszt tegyen a Franciaországban DSK becenéven ismert politikus ellen.
   
Strauss-Kahnt a hétvégén nemi erőszak kísérletének gyanújával letartóztatták New Yorkban, majd vád alá helyezték. Azzal vádolják, hogy a város egyik szállodájában szexre akart kényszeríteni egy szobalányt. Az IMF vezetője tagadja bűnösségét.
 

Libération: Strauss-Kahn megjósolta, hogy nemi erőszak vádjával őrizetbe vehetik

 Az IMF vezetője, az Egyesült Államokban nemi erőszak vádjával őrizetbe vett Dominique Strauss-Kahn két héttel ezelőtt arról beszélt a médiának, hogy összeesküvés készülhet ellene a nők iránti imádatának felhasználásával - közölte hétfőn a Libération című francia lap.

Strauss-Kahnt New Yorkban, egy Párizsba induló repülőgép fedélzetén vették őrizetbe szombaton, tíz perccel a gép felszállása előtt. A gyanú szerint erőszakoskodott egy szobalánnyal a Times Square-en lévő Sofitel szálloda luxuslakosztályában, s a rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolja őt.
   
Április 28-i Franciaországi látogatása idején Strauss-Kahn a Libération újságírójával ebédelt együtt, akinek azt mondta, attól tart, hogy Claude Guéant francia belügyminiszter megfigyelteti őt és más "gonosz szándékai" is lehetnek.
   
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki az egyik legnépszerűbb francia szocialista politikus, a 2012-es elnökválasztásról is beszélt. A lap közlése szerint a politikus aggódott amiatt, hogy kelepcébe akarják őt csalni valamilyen pénzüggyel, a nők iránti imádatával vagy zsidó származásával összefüggésben.
   
"Igen, szeretem a nőket, és akkor mi van?" - idézi a Libération Strauss-Kahn szavait.
   
Még az események alakulásának lehetséges forgatókönyvét is felvázolta az újságírónak: "(Előkerülhet) egy állítólag autóparkolóban megerőszakolt nő, akinek kifizetnek majd 500 ezer eurót, hogy kigondolja ezt a sztorit."
   
Nem sokkal ezután megjelentek a francia sajtóban azok a Strauss-Kahnról készült fotók, amelyeken egy drága Porschéban ül, majd közzétették a birtokában lévő ingatlanok listáját, sőt egy olyan értesülés is, amely szerint öltönyeit az amerikai elnök szabójánál készítteti.
   
Letartóztatása után több francia politikus úgy nyilatkozott, hogy Strauss-Kahn összeesküvés áldozatául esett. Néhányan közülük - hasonlóan az IMF fejének jóslatához - a háttérben húzódó lehetséges belpolitikai okokról beszéltek, minthogy a közvélemény-kutatások alapján az egyik legfontosabb kihívója lehetett volna a hivatalban lévő Nicolas Sarkozy elnöknek. A politikából való távozása emellett a francia centrista pártok megerősödéséhez vezethet a választásokon.
   
Mások külpolitikai okokat sejtettek az ügy mögött, arra utalva, hogy a Strauss-Kahnnak állított kelepce mögött ugyanúgy állhatnak IMF-beli kollégái is, mint ahogy francia jobboldali vagy akár baloldali politikusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!