Rendőrségi

2010.09.23. 11:08

BKV-ügy - Előzetesből házi őrizetbe került Horváth Éva

Megszűntette előzetes letartóztatását és házi őrizetbe helyezte a bíróság a BKV-ügyben gyanúsított Horváth Évát, aki Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes közvetlen munkatársa volt.

MTI

A Fővárosi Bíróság csütörtökön közölte az MTI-vel: K-né H. Éva előzetes letartóztatásának megszüntetését és vele szemben a házi őrizet elrendelését a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta, melyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság megalapozottnak tartott.
   
Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét a BRFK azzal gyanúsítja, hogy beosztását kihasználva rábírta a BKV vezetőit szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére. Ilyen volt a kismama-bérletet népszerűsítő promóciós filmjének szerződése, amelyért 10 milliót fizetett ki a közlekedési társaság, annak ellenére, hogy a film soha nem készült el.
   
Horváth Évát ez év január 8-án állította elő először a rendőrség a BKV-üggyel kapcsolatban, majd egy hónappal később ismét gyanúsítottként hallgatták ki felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.
   
Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, Horváth Évát, a politikus szóvivőjét és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert május 14-én vették őrizetbe, és mindhármukat bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg.
   
A rendőrség kérésére az ügyészség kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, de a bíróság csak a volt főpolgármester-helyettes fogva tartását rendelte el, Horváth Évát, illetve Lelovics Ottó házi őrizetbe helyezte.
   
Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője május 26-án közölte, hogy a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság Horváth Évát és Lelovics Ottót - az ügyészségi fellebbezésnek helyt adva - megváltoztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú végzését, és a házi őrizet helyett előzetes letartóztatásba helyezte őket.
   
A Fővárosi Bíróság csütörtöki tájékoztatása szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdai ülésén hozott jogerős végzésében a bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt dr. Sz-né dr. Sz. Eleonóra és társai ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben megszüntette K-né H. Éva előzetes letartóztatását és házi őrizetét rendelte el.
   
A házi őrizet az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb október 22-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!