Rendőrségi

2012.04.18. 15:31

Előzetes marad a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottja

A Fővárosi Törvényszék szerdán további két hónappal meghosszabbította Jozef Rohác szlovák állampolgár előzetes letartóztatását, a férfit Fenyő János médiavállalkozó tizennégy évvel ezelőtti meggyilkolásával gyanúsítják.

MTI

A törvényszék honlapján azt írták: az előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt Jozef R. ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályán indult büntetőügyben a szökés, elrejtőzés veszélye miatt hosszabbították meg a gyanúsított előzetes letartóztatását. A döntés értelmében az előzetes letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb június 20-ig tart. A végzés nem jogerős - olvasható a közleményben.

Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én Budapesten, a II. kerületi Margit utcában, a Margit körút sarkán egy piros lámpánál álló Mercedesében, az autó ablakán keresztül kilenc milliméteres sorozatlövő fegyverrel fejbe lőtték. A rendőrség még aznap megtalálta a tettes kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét, valamint a fegyvert, egy Agram-2000-es típusú, hangtompítós géppisztolyt, amelyeket a tettes menekülés közben eldobott. Az elkövetés módja profi bérgyilkosra utalt.

Tavaly februárban Szlovákiában európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Jozef Rohácot, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő ölte meg Fenyő Jánost, továbbá a neve korábban felmerült több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

Rohác ügyvédje, Dusan Danovy idén januárban az MTI-nek azt mondta: a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsított szlovák állampolgár tavaly április 18. óta Magyarországon van, vizsgálat folyik ellene. A Fővárosi Törvényszék legutóbb január 18-i végzésében április 20-ig hosszabbította meg Jozef Rohác előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt

Az m1 múlt keddi Híradójában számolt be arról, hogy Fenyő János meggyilkolása ügyében Jozef Rohác után újabb gyanúsítottat fogtak el a hatóságok. A szlovák férfi a gyanú szerint a gyilkos sofőrje volt - hangzott el a Híradóban.

Az NNI csütörtökön, a rendőrség honlapjára felkerült közleményben megerősítette egy újabb szlovák gyanúsított elfogását.

Mint emlékeztettek: az ügyben 2011. február 17-én elfogták a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Jozef R. szlovák állampolgárt, aki megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével. A nyomozás során viszont azonosítottak egy másik szlovák állampolgárt is, aki - mint írták - "megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy Jozef R. mellett bűnsegédként részt vett a bűncselekmény végrehajtásában".

A Fővárosi Törvényszék múlt csütörtökön azt közölte, hogy az újabb gyanúsítottat a Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerős végzésében május 5-ig helyezték előzetes letartóztatásba. A Ladislav T. elleni kényszerintézkedést a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyével indokolták.

A Magyar Nemzet legutóbb múlt szombati számában arról írt, hogy Jozef Rohác előző napi kihallgatásán megtagadta a vallomástételt, s feltételezett társa sem működik együtt a hatóságokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!