Rendőrségi

2011.08.04. 17:35

Fegyház a DVD-tolvajoknak

Badacsonytomaj - Nem jogerős ítéletet hozott a megyei bíróság a közelmúltban az úgynevezett DVD-s ügyben. Évekkel ezelőtt egy banda 1716 DVD felvevő-lejátszót lopott el kamionnal együtt.

Mátételki András

A megyei bíróság előtt zajlott tárgyaláson nem derült ki, hogy a zömében büntetett előéletű társaság kitől kapta azt a tippet, hogy mikor érkezik Badacsonytomajra a nagy értékű szállítmány. Tény viszont, hogy a Bazsiban élő, többszörösen büntetett Hargitai Ernő (34) és négy társa alaposan felkészült az akcióra. Megtudták, hogy egy tapolcai férfi pontosan mikor utazik fel pótkocsis teherautójával Gödöllőre, a Sony gyárhoz. A világhírű cég magyarországi üzeméből DVD-ket kellett volna kiszállítania Spanyolországba. A 26 raklapnyi, összesen 1716 DVD író-olvasóból álló több mint 85 millió forint értékű szállítmány 2006. december 1-jén este nyolc óra előtt érkezett meg egy badacsonytomaji zárt telephelyre.

Egy órával később "támadásba" lendült a társaság, olvasható az ítélet indoklásában. Hargitai erővágóval lecsípte a lakatot, az érdi Csankó Zsolt (35) és a halmajugrai Ispán Gyula (35) felfeszítették a tehergépkocsi bal első ajtaját, majd eltörték a gyújtáskapcsolót és a kormányzárat, hogy elindíthassák a kamiont. Az előfutó kocsit, egy Smartot, a szigetszentmiklósi Horváth Tamás (39) vezette, mellette Hargitai ült, aki telefonon folyamatosan tartotta a kapcsolatot a kamionban utazókkal.

A vádlottak meg sem álltak egy szigetszentmiklósi telephelyig, ahol már várta őket a helybeli Simonics János (34), aki előkészítette a terepet az értékes zsákmány fogadására. Itt a vádlottak egymás között elosztották a DVD-ket. A tehergépkocsit, amelyben csaknem kétmilliós kárt okoztak, a településen hagyták egy mellékutcában. Viszont nyomtalanul eltűntették a pótkocsit, amely az eljárás alatt sem került elő. Ezzel az egyik banknak 6,8 milliós kárt okoztak. A DVD készülékek közül csak nyolc lett meg.
 
A bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a gépkocsivezető egyik rokona lett volna a tippadó. Egyedül őt mentették fel a vádak alól.
 
Dr. Szakács Katalin büntető tanácsa különösen nagy értékű lopás bűntette miatt Hargitai Ernőt és Ispán Gyulát öt és félévi fegyházra, Csankó Zsoltot öt évi börtönre, Horváth Tamást öt év három hónap fegyházra, Simonics Jánost, mint orgazdát, két év 10 hónap börtönre ítélte. Az akcióban résztvevő többi orgazda kisebb súlyú szabadságvesztést kapott, többen megúszták felfüggesztett büntetéssel. Az ügynek tizenegy vádlottja volt. Az ítélet nem jogerős. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!