Rendőrségi

2011.03.02. 17:29

Halálos ételmérgezés a gyorsétterem-hálózatnál

Párizs - Gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával indult eljárás az egyik legnagyobb francia gyorsétterem-hálózat avignoni üzletének vezetője ellen, miután bebizonyosodott, hogy egy fiú halálát az ott elfogyasztott szendvics miatti ételmérgezés okozta - közölték szerdán igazságügyi források.

MTI

A 14 éves Benjamin Orset január 22-én halt meg, miután az előző nap ételmérgezést szenvedett a dél-franciaországi város egyik éttermében. A gyorsétkezdét franchise szerződéssel működtető Philippe Quérard-t azzal vádolja az avignoni ügyészség, hogy szándékosan sértette meg az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásokat: a boncolás során a fiú szervezetében talált stafilokokkus baktériumot az étterem öt alkalmazottján és a szendvicsek készítésére alkalmas pultokon is kimutatták a vizsgálatok.
   
A férfi szabadlábon védekezhet, de rendőrségi felügyelet alá került. Ugyanebben az étteremben a helyi prefektúra illetékes szerve már 2008-ban is megállapított élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos szabálytalanságokat.
   
A fiú halálát követően a rendőrség bezáratta az éttermet, de az február 19. óta újra működik. Az anyacég ugyanis a vád alá helyezett férfitól visszavette saját üzemeltetésbe az éttermet.
   
Az ügy kirobbanása óta a gyorsétterem-láncok látogatottsága jelentősen visszaesett Franciaországban. Abban az étteremben, ahol az ételmérgezés történt, harminc százalékkal kevesebben térnek be - ismerte el Jacques-Edouard Charret, a Quick vezérigazgatója.    
   
Az amerikai McDonald,s egyik legfőbb konkurensének számító Quick 350 étteremmel rendelkezik Franciaországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!