Rendőrségi

2011.11.30. 13:35

Halálra ítélték a minszki metrórobbantókat

Halálra ítélte egy minszki bíróság szerdán az áprilisi minszki metrórobbantás elkövetésével vádolt két férfit.

MTI

Dmitrij Kanavalov és Vladziszlav Kavaljov "rendkívüli veszélyt jelent a társadalomra, és a legsúlyosabb büntetést kell kiszabni rájuk" – mondta Aljakszandr Fedarcov, a legfelsőbb bíróság bírája.

A 25 éves Dmitrij Kanavalovot és Vladziszlav Kavaljovot a csúcsforgalom idején elkövetett robbantás után három nappal vették őrizetbe. A merényletnek 15 halálos áldozata és számos sebesültje volt.

A két férfi, akik gyermekkoruk óta barátok, az ügyészség szerint évek óta foglalkozott robbanószerek házilagos előállításával, és ők a felelősek a 2005-ben szülővárosukban, Vicebszkben, illetve 2008-ban a függetlenségi napi ünnepségeken Minszkben elkövetett robbantásokért is.

A törvényszék végzését ismertetve – amely bűnösnek találta a vádlottakat – előzőleg Aljakszandr Fedarcov bíró közölte: a bíróság megállapította, hogy Dmitrij Kanavalov elkövette a terrorcselekményt, a másik vádlott, Vladziszlav Kavaljov pedig segítette őt ebben: egy bérelt lakásba vitte a pokolgépet, és ott beélesítette.

A minszki metróban, az elnöki hivataltól 100 méterre lévő forgalmas csomóponton, az Oktyabrszka megállóban történt április 11-i robbantásban 15-en meghaltak és több mint 200-an megsebesültek. Ez volt a legsúlyosabb támadás a volt szovjetköztársaságban függetlenségének 1991-es kikiáltása óta.

A per során mindkét vádlott beismerő vallomást tett. Kanavalov már a bírósági eljárás első napján beismerte, hogy elkövette mind a metrórobbantást, mind a függetlenség napján elkövetett bűncselekményt. Kavaljov a nyomozati eljárás során beismerő vallomást tett, de azt később visszavonta, arra hivatkozva, hogy kényszer hatására vallott, mert hallotta, ahogy a szomszédos cellában verik a társát.

Az elítéltek nem fellebbezhetnek az ítélet ellen, de kérhetnek kegyelmet Aljakszandr Lukasenka elnöktől.

Emberjogi aktivisták korábban arra kérték a volt szovjetköztársaság hatóságait, ne szabjanak ki halálbüntetést. Fehéroroszország az egyetlen európai állam, ahol a halálbüntetés még érvényben van.

Az elítélteket pisztolylövéssel végzik ki. A fehérorosz hatóságok szerint idén már két kivégzést hajtottak végre. Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet szerint 2010-ben szintén két embert végeztek ki Fehéroroszországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!