Rendőrségi

2011.07.15. 12:23

Kiforgatták vagyonából - 50 millió forinttal verték át a mozgáskorlátozott idős férfit

Balatonfüred - Lakásként nem használható siófoki ingatlanát írattatta át egy enyingi család egy idős tihanyi, mozgásában korlátozott férfival nyaralójára, az érték különbség több mint 50 millió forint, az ügyben csalás miatt nyomoznak.

Halmos György

Szalay Gábor főhadnagy, a füredi kapitányság vizsgálati osztályának megbízott vezetője az esetet ismertetve elmondta: a település polgármester tett bejelentést az ügyben, mert eltűnt lakásából egy idős férfi, akihez szociális gondozó járt. Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a településen többen látták, amint egy házaspár jelent meg az idős férfinál és egyre sűrűbben látogatták. Sőt, az egyik alkalommal a házaspár az idős férfit elkísérte a postára is és felvettették vele a nyugdíját.

Erről is többen tudtak Tihanyban, ezek után a település vezetője kikérte az idős férfi ingatlanának tulajdoni lapját és arról kiderült: a több tízmilliós, kétszintes, örök panorámás ingatlanát elcserélte egy siófoki lakásra. A polgármester bejelentése után a nyomozók először tihanyi címén, majd Siófokon keresték a bácsit. Az adatgyűjtés közben kiderült, hogy a déli parti ingatlan nem is használható lakásként, az valamikor orvosi rendelő volt.

Szalay Gábor megjegyezte, hogy hivatalos ingatlanbecslés még nincs, de az első vélemények szerint a félszigeten lévő ház hatvan, a siófoki lakás hatmillió forintot ér piaci értéken. A rendőrség két szálon kezdett nyomozni, egyrészt csalás gyanúja miatt, másrészt az férfi eltűnésével kapcsolatban közigazgatási eljárást indítottak. A közlemúltban az egyik helyi tihanyi polgárőr jelentette, hogy a bácsi, a házaspár és azok gyerekei megjelentek a háznál. A rendőrök kimentek és behozták az idős bácsit kapitányságra meghallgatni, hogy mi történt vele.

 



- A bácsi elmondta, hogy négy éve egyedül él, jól érezte magát, végre tőrödnek vele, befogadták és családtagként viselkednek vele - ismertette a nyomozó. A házaspár férfi tagja legelső alkalommal kerti munkára jelentkezett a bácsinál, majd egy hét után már vitték magukkal Enyingre, ahol nagyon jól bántak vele, még hízott is, sőt ő lett az egyik gyerek keresztapja. Az asszony élettársai kapcsolatot ajánlott az idős férfi részére. Később csereszerződést írattattak vele, sőt arra is rávették, hogy halála után a siófoki ingatlan visszaszálljon az enyingiekre.

- Tulajodképpen kiforgatták vagyonából néhány hét alatt - fogalmazott a nyomozó.
A közelmúltban kommandósokkal a füredi rendőrök házkutatást tartottak Enyingen, ahol a ház mögötti disznóólból két férfit szabadítottak ki, akiknek ott kellett élniük. Az ól szobának volt berendezve, víz, mosdóhelység nem volt benne. A nyomozók szerint a tihanyi bácsi sorsa a megtalált férfiakéhoz hasonlóan alakult volna nagyon rövid időn belül.

Az ügyben a nőt letartóztatták, férje szökésben van, a 40 éves Rafael Attilát a rendőrség körözi. A füredi kapitányság a további sértettek jelentkezését várja a 06 (87) 482-288-as, vagy a 06 (87) 482-287-es telefonszámon. Várják azok bejelentését is, akik a (képen látható) körözött Rafael Attila tartózkodási helyéről információval rendelkeznek. A bejelentő adatait a rendőrség bizalmasan kezeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!