Rendőrségi

2010.11.25. 17:21

Koreai incidens - Obama Kínától remél segítséget Észak-Korea megzabolázásában

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington - Miután amerikai kormányzati tisztségviselők nyilatkozataikban több ízben utaltak rá, hogy Kína bevonása elkerülhetetlen az új Korea-közi konfliktus rendezésébe, Barack Obama amerikai elnök arra készül, hogy telefonon közvetlen megbeszélést folytasson kínai kollégájával, Hu Csin-taóval (Hu Jintaóval) - jelentette csütörtökön a The New York Times.

MTI

Hillary Clinton, a washingtoni diplomácia vezetője a lap szerint fel akarja hívni Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminisztert, és több más amerikai kormányzati hivatal vezetője is felhívná pekingi partnerét. Amerikai elemzők ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy a kiszámíthatatlan szomszédja destabilizálásától ódzkodó Peking hajlandó lenne gazdasági és katonai erejét latba vetni ahhoz, hogy komolyan befolyásolja az észak-koreai vezetés magatartását.
   
"Az egyetlen ország, amely képes befolyásolni Észak-Koreát, az Kína" - jelentette ki szerdán az ABC televíziónak nyilatkozva Mike Mullen tengernagy, az egyesített amerikai vezérkar főnöke, aki hangsúlyozta: "Nagyon fontos lenne, ha Kína magára vállalná a kezdeményezést."
   
"Peking nem kívánja, hogy a rendszer összeomoljon" - nyilatkozott a The New York Times-nak Victor Cha, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja nevű intézet Ázsia-szakértője, aki a Bush-kabinet Nemzetbiztonsági Tanácsának tanácsadója volt. Cha szerint Kína "stratégiai számításainak középpontjába helyezte, hogy Észak és Dél egyesítése az amerikai szövetség megtartása mellett nem szolgálja a kínai érdekeket".
   
A lap szerint kétséges, hogy az amerikaiak és dél-koreaiak rá tudnák venni a kínaiakat arra, ami a pekingi vezetés szerint nem áll az ország érdekében. Washington ugyanakkor azt reméli, hogy Kína az erősödő kelet-ázsiai amerikai katonai jelenlét és a szaporodó hadgyakorlatok láttán azt választja, ami számára a kisebbik rossz és végül nyomást gyakorol Észak-Koreára.
   
Az Egyesült Államok és Dél-Korea haditengerészeti egységei vasárnaptól szerdáig tartanak hadgyakorlatot a Koreai-félszigettől nyugatra, a japán hadihajók pedig december 3-án kezdenek taktikai manőverekbe, amelyekhez csatlakozik majd a George Washington amerikai repülőgép-hordozó is. Washington  a lap szerint további közös hadgyakorlatokat tervez a térségben.
   
A lap rámutat, hogy Pekingből nem váltott ki különösebb reakciót, amikor Észak nyolc hónappal ezelőtt elsüllyesztett egy déli cirkálót, és megölt 46 tengerészt, mint ahogy az sem, hogy a múlt héten amerikai tudósok bejelentették: a kommunista rezsimnek új urándúsítója van. A létesítmény összes centrifugájának üzemképessé válása esetén Észak-Korea 8-12 nukleáris fegyvert tud majd előállítani.
   
Egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati illetékes szerint Washington azt várja el Pekingtől, hogy tegyen különbséget agresszor és áldozat között és hogy jelezze Phenjannak: az urándúsítás elfogadhatatlan.    
   
A The Washington Times című konzervatív lap  emlékeztetett rá: Obama egy korábbi nyilatkozatában kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Kína képes lenne diktálni Észak-Koreának.
   
"Kínának az Egyesült Államokkal és más országokkal együtt világosan, közvetlenül és összefogásban meg kell üzennie Észak- Koreának, hogy meg kell változnia" - mondta az amerikai elnök.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!