Rendőrségi

2010.05.10. 17:29

Lopott árut vegyenek! - Az Ausztriából származó kerékpárokat ellenőrizték

Pápa - Számos értékes holmi és kacat cserél gazdát a város bolhapiacán szombaton délelőttönként. A vevőt nem érdekli, hogy ezek honnan származnak. A rendőrséget viszont igen.

Nagy Imre

Ezért is tartottak fokozott ellenőrzést az elmúlt szombaton a kora reggeli órákban a volt lengyel piacon a rend őrei, akik ez alkalommal többen voltak a szokásosnál, és köztük eddig nem ismert egyenruhát viselőket is lehetett látni.

- A Pápai Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el az országhatáron átnyúló bűnözés megelőzésére, illetve az Osztrák Köztársaság területéről eltulajdonított tárgyak felkutatására, lefoglalására  - mondta el lapunknak Nagy Ákos rendőr főhadnagy, az akció vezetője.

- Ezzel egyidőben ellenőrzést tartottunk a külföldi állampolgárok jogszerű belföldön tartózkodását vizsgálva is. Az akcióban részt vett a Vám-és Pénzügyőrség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, és a Burgenlandi Tartományi Rendőrparancsnokság három alkalmazottja, és a Hegyeshalom-Nickelsdorf Együttműködési Pont két magyar alkalmazottja. Osztrák kollégáinkra azért volt szükség, mert ha csoportunk a sorokat ellenőrizve olyan egyedi azonosító jellel rendelkező cikket talált, ami feltehetően lomizásból, az Osztrák Köztársaság területéről származik, akkor ezt az osztrák körözési rendszerben ők ellenőrizték. Természetesen ezzel egyidőben a mi rendszerünkben is lefuttattuk a megfelelő ellenőrzést. Az akció során több találatunk is volt, főként nagy értékű kerékpárokat vizsgáltunk, de az azonosító szám ellenőrzése során kiderült, hogy ezek nem eltulajdonított járművek voltak, vélhetően lomtalanításból származtak, így nem történt lefoglalás - foglalta össze a nap tapasztalatait a főhadnagy.

- A román állampolgároknál sorozatosan visszatérő probléma, hogy nem tartják be a magyarországi jogszerű belföldi tartózkodás szabályait. A jelen esetben megállapítottuk, hogy a külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértést követtek el, gondok voltak az úti okmányokkal, illetve az itt tartózkodás időtartamával is. Húszezer forint helyszíni bírságot szabtunk ki - számolt be Rácz Gyula rendőr hadnagy.

- Kevés esetben érhető el eredmény, de mivel az állampolgárok egy része már itt élő, bejelentkezett lakos, így biztosított a befizetés és a rokonok okmányainak rendezése. Ehhez a szükséges információkat megkapták a bevándorlási hivatal munkatársaitól.

A két rendőrtiszt tájékoztatott arról is, hogy az ellenőrzést és a rendőri együttműködést eredményesnek értékelik, és a későbbiekben az osztrák társszervekkel és más magyar hatóságokkal közös akciókat fognak szervezni.

 

Jó az együttműködés a sógorokkal

Nagy Ákos főhadnagy kiemelte, hogy az osztrák társszervekkel már többször működtek közre bűncselekményeket végrehajtó személyek elfogásában, illetve a bűncselekmények során eltulajdonított tárgyak lefoglalásában. Az együttmű- ködést rendkívül pozitívnak ítélte, ebben nagy segítséget jelent a kapcsolatot biztosító Hegyeshalom-Nickelsdorf Együttműködési Pont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!