Rendőrségi

2011.07.23. 17:20

Merénylet Norvégiában - A gyanúsított beismerte a lövöldözést

Oslo - Legalább 85 fiatal esett áldozatul egy lőfegyveres merénylőnek pénteken kora este Norvégiában a fővárostól nyugatra egy nyári táborban; két órával korábban Oslo központjában hét ember vesztette életét a kormány székházánál elkövetett pokolgépes merényletben. A norvég kormányfő nemzeti tragédiáról beszél, a rendőrség szerint az elkövető: iszlámgyűlölő, keresztény fundamentalista. Szombaton délután késsel felszerelt fiatalt fogtak el a norvég kormányfő közelében.

MTI

19:57 - A gyanúsított beismerte a lövöldözést

Beismerte a norvégiai kettős merénylet rendőrkézen lévő gyanúsítottja, hogy ő lövöldözött az Oslótól körülbelül 40 kilométerre lévő kis szigeten, Utoyán - közölte szombaton Sveinung Sponheim országos rendőrfőnök.


16:47 - Késsel felszerelt fiatalt fogtak el a norvég kormányfő közelében


A norvég rendőrség őrizetbe vett szombaton egy fiatalembert, aki késsel a zsebében tartózkodott Jens Stoltenberg miniszterelnök közelében - közölte az NRK norvég közszolgálati televízió.

Stoltenberg azokat a fiatalokat látogatta meg, akik pénteken túlélték a mészárlást az Oslótól alig 40 kilométerre fekvő kis szigeten, Utoyán. A Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének (AUF) táborában mintegy 600 fiatal tartózkodott, közülük - a legfrissebb adat szerint - 85-öt ölt meg az oslói merénylet elkövetésével is gyanúsított norvég férfi.
   
A túlélők nem messze a tett helyszínétől, az Oslótól északnyugatra fekvő Sundvollen szállodájában tartózkodtak. Az őrizetbe vett fiatalember a szállodán kívül volt, s azt állította, hogy azért volt nála kés, mert nem érzi magát biztonságban. 
   
A szállodába érkezett a norvég uralkodói pár, Harald király, Szonja királynő és Haakon trónörökös is. A túlélőket és családtagjaikat, akiket a rendőrség, a Vöröskereszt és lelkipásztorok próbálnak megvigasztalni, a kormány két minisztere is meglátogatta.
   
A táborbeli mészárlást megelőzően Oslo kormányzati negyedében történt robbanás, amely az eddigi adatok szerint hét embert ölt meg.


   
Egy nevének elhallgatását kérő rendőrtiszt úgy vélte, hogy a pénteki oslói merénylet leginkább az 1995-ben amerikai terroristák által egy Okhahoma City-i kormányzati épület ellen elkövetett robbantásos merénylethez hasonlítható.
   
A merénylet elkövetésével gyanúsított férfi - lapértesülések szerint Anders Behring Breivik - a Facebookon a robbanószerek gyártására is alkalmas vegyszerek értékesítésével foglalkozó Breivik Geofarm igazgatójaként mutatkozott be. Egy mezőgazdasági vegyszereket árusító központ megerősítette, hogy a gyanúsított május eleje óta hat tonna műtrágyát vásárolt náluk.
  
Az NBT norvég hírügynökség szombati jelentése szerint a rendőrség vizsgálja, hogy a lövöldöző férfinek volt-e társa.
   
Az oslói egyetemi kórház közölte, hogy a lövöldözés után 16, az oslói robbanás után pedig 11 embert szállítottak be kezelésre. A kórház véradók jelentkezését kérte.
   
Jens Stoltenberg péntek este meglátogatta a sebesülteket a kórházban. Előzőleg a kijelentette, hogy egész Norvégia üzenetét tolmácsolja az elkövetőknek: "Nem fogjátok lerombolni a demokráciánkat és egy jobb világ iránti elkötelezettségünket!"
   
Eskil Pedersen, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának elnöke a mészárlás után kijelentette: "Nem adjuk fel a harcot azért, amiben hiszünk! Visszatérünk Utoyára." Pedersen elmondta, hogy pénteken Utoyán volt Gro Harlem Brundtland volt kormányfő is, de a támadás előtt hajóval elhagyta a szigetet.
   
A 92 emberéletet kioltó robbanás és az ámokfutás a legvéresebb támadás volt Norvégiában a második világháború óta, Európában pedig a 191 halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantások óta.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Nyolvanötre emelkedett a lövöldözés áldozatainak száma

 

 

 

16:43 - Nyolvanötre emelkedett a lövöldözés áldozatainak száma


Nyolvannégyről nyolcvanötre emelkedett a norvégiai Utoya szigetén elkövetett lövöldözés halálos áldozatainak a száma - közölte szombaton a rendőrség.


A mentők csónakokkal és víz alatti kamerákkal kutatnak a vízben további áldozatok után, akik magukat vízbe vetve próbálhattak meg elmenekülni a lövöldöző elől.


   
Trine Dyngeland, az oslói rendőrség szóvivője kérdésre válaszolva azt mondta, nem érkeztek jelentések egy esetleges második lövöldözőről, de semmilyen lehetőséget nem zárnak ki.
   
Az Oslótól 40 kilométernyire északnyugatra fekvő Utoya szigeten pénteken egy rendőrnek öltözött férfi kezdett el válogatás nélkül lövöldözni a Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában lévő fiatalokra.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Jeszenszky Géza: a merénylet talán elborzasztja a gyűlölettel élőket




16:26 -
Jeszenszky Géza: a merénylet talán elborzasztja a gyűlölettel élőket




16:26 -
Jeszenszky Géza: a merénylet talán elborzasztja a gyűlölettel élőket




16:26 -
Jeszenszky Géza: a merénylet talán elborzasztja a gyűlölettel élőket


A norvégiai kettős merénylet azt mutatja, hová vezethet, ha az emberek torz módon gondolkodnak; az áldozatok nagy száma és fiatal kora talán elborzasztja a gyűlölettel élőket - mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Magyarország leendő norvégiai nagykövete szombaton az MTI-nek.

Az egyetemi professzor azt mondta: egy ilyen esemény alkalmas lehet arra, hogy azok, akik Magyarországon valamiféle gyűlölettel telve élnek, gondolkodnak és viselkednek, szembenézzenek indulataikkal és azzal, hogy ilyen embertelen cselekedetet nem vállalhatnak.
   
Jeszenszky Géza - aki az augusztus végi, szeptember eleji nagyköveti értekezlet után utazik Oslóba - úgy fogalmazott: Magyarországon remélhetőleg nem következik be hasonló merénylet, és ennek érdekében talán a józan gondolkodás erősítésével lehet fellépni.
   
Nyilván felmerül bizonyos hasonlóság az egyes cigány házak és családok elleni merényletekkel - mondta, és megjegyezte, ha bizonyos gondolkodásmód, ideológia, gyűlölet terjed, akkor félő, hogy ezer emberből talán lesz egy, aki elkövet ilyen merényletet. Minden csoportnak saját kebelén belül kell szembenéznie ezzel, és nemcsak az elhatárolódásról van szó, hanem annak világossá tételéről, hogy csak politikai eszközökkel lehet harcolni minden célért - szögezte le.
   
Jeszenszky Géza szerint a tragédiát minden jó érzésű ember gyásszal és felháborodással fogadja. Az is megengedhetetlen és a legsúlyosabban elítélendő, ha egy vezető politikust vagy neves embert gyilkolnak meg csak a funkciója miatt, de ez egy más, még súlyosabb kategória - mondta.
   
Arról beszélt, hogy a merényleteket vélhetően elkövető szélsőjobboldali keresztény fundamentalista fiatalember mögött is nyilván egy ideológia van, feltehetően az idegenekkel, a norvég kormánypárt bevándorlók iránti engedékenyebb politikájával szembeni indulatai mozgatták. Ez azonban nem lehet indok merényletre. Ez ráadásul kontraproduktív, hiszen a kormánypárt nem fog elállni eddigi politikájától, és a merénylet csak rokonszenvet kelt az áldozatok és azon politika mellett, amely ellen "ez az őrült, ez a bűnöző" fellépett.
   
A történész professzor kifejtette, hogy a szélsőjobboldalnak mindenesetre Norvégiában is van hagyománya. Utalt Vidkun Quisling egykori miniszterelnökre, aki egyszerű származású nacionalista volt, majd a második világháború idején Hitler ügynöke, a náci vezető jóvoltából a megszállt Norvégia vezetője lett, és később háborús bűnösként kivégezték. Nyilván ehhez a hagyományhoz nyúlnak vissza bizonyos csoportok - tette hozzá, és kijelentette, ilyen jellegű bűncselekményt még egy szélsőséges párt sem vállalhat.
   
Jeszenszky Géza elmondta: a 2001-es, Egyesült Államok elleni terrorista merényletek után az egyik alapvető reakciója abban a latin mondásban volt összegezhető, hogy hodie mihi, cras tibi (ma nekem, holnap neked). A professzor - aki 1998 és 2002 volt washingtoni nagykövet - azt mondta: ez nem azt jelenti, hogy mindenki fenyegetve van, hanem, hogy minden országgal megtörténhet ilyesmi, mindenki áldozat lehet, akárhogyan gondolkozik és viselkedik. "Éppen ezért itt egy teljesen közös, egységes világálláspontra van szükség az ilyen gondolatokkal, viselkedéssel szemben" - fejtette ki.


   
"Jó lenne, ha a felháborodás eljutna a világ olyan pontjaira is, ahol más indítékból, ellenkező ideológiák alapján, de hasonló cselekményeket hajtanak végre" - mondta, és utalt arra, hogy naponta hallani ártatlan áldozatok tucatjait követelő öngyilkos merényletekről Iraktól Izraelig.
   
Jeszenszky Géza a szenzációt jelentő norvég merényletek kapcsán megemlítette a média felelősségét is. Kifejtette, nem arról van szó, hogy az ilyen eseteket a sajtó népszerűsíti vagy támogatja, de vannak olyanok, akik a saját életüket sem kímélve úgy akarnak híressé-hírhedtté válni, hogy rombolnak.
   
Magánvéleményként megjegyezte: Európának szerinte felül kellene vizsgálnia azt a ma általános elvet, hogy nincs halálbüntetés. Elmondta, hogy ő személy szerint pártolja ezt az "igenis elrettentő" büntetésnemet, szerinte az embereknek annak tudatában kellene felnőniük, hogy aki életet vesz el, az megérdemli, hogy elvegyék az életét.
   
A leendő oslói nagykövet tiszteletre méltónak nevezte Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök azon nyilatkozatát, hogy országában a véres merényletek dacára is meg kell őrizni a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot. Ez a nyilatkozat Jeszenszky Géza szerint az elvhűség jele, és megállapította, nem az elvről, hanem annak megvalósításáról érdemes vitatkozni. Azt mondta, a félelem nélküli nyitottság megőrzése mellett is mindent meg kell tenni a megelőzés érdekében. Helyes fenntartani egy olyan nyitottságot, mint a szabad belső utazást lehetővé tevő schengeni rendszer, de nem lehet kijelenteni, hogy nincs szükség a gyanús emberek, mozgalmak megfigyelésére - mondta a leendő norvég nagykövet.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: A magyar kormány részvétét nyilvánítja az elhunytak hozzátartozóinak


13:22 - A magyar kormány részvétét nyilvánítja az elhunytak hozzátartozóinak


A magyar kormány részvétét nyilvánítja az elhunytak hozzátartozóinak, és vizsgálja, hogy milyen módon tud segítséget nyújtani a Norvégiában pénteken történt tragédia után - közölte Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel.


13:22 - A magyar kormány részvétét nyilvánítja az elhunytak hozzátartozóinak


A magyar kormány részvétét nyilvánítja az elhunytak hozzátartozóinak, és vizsgálja, hogy milyen módon tud segítséget nyújtani a Norvégiában pénteken történt tragédia után - közölte Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel.


A magyar kormány részvétét nyilvánítja az elhunytak hozzátartozóinak, és vizsgálja, hogy milyen módon tud segítséget nyújtani a Norvégiában pénteken történt tragédia után - közölte Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatát a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel.

Magyarország kormánya mély megrendüléssel értesült az Oslo kormányzati negyedében történt robbantásos merényletről, valamint a norvég főváros közelében lévő Utoya szigetén lezajlott lövöldözésről, amelyek csaknem száz ember halálát okozták.
   
A magyar kormány és a magyar nép együtt érez a sebesültekkel, és osztozik a norvég nép fájdalmában. Magyarország annak ideológiai hátterére való tekintet nélkül elítéli az erőszak minden formáját.


   
Több mint nyolcvan fiatal esett áldozatul egy lőfegyveres merénylőnek péntek kora este Norvégiában a fővárostól nyugatra egy nyári táborban; két órával korábban Oslo központjában hét ember halt meg a kormány székházánál elkövetett pokolgépes merényletben. A rendőrség elfogott egy magas, szőke, kék szemű, 32 éves norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, aki sajtóértesülés szerint szélsőjobboldali nézeteket vall. A rendőrség azt gyanítja, egyedül követte el a kettős merényletet.
   
Vörös Tamás ideiglenes ügyvivő szombaton az MTI-nek telefonon elmondta, hogy folyik az áldozatok azonosítása, és a követségnek nincs információja esetleges magyar érintettről.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: "Iszlámgyűlölő, keresztény fundamentalista" a tettes a rendőrség szerint


12:24 - "Iszlámgyűlölő, keresztény fundamentalista" a tettes a rendőrség szerint


A Norvégiában pénteken végrehajtott kettős merénylet elkövetésével gyanúsított férfi jobboldali, "keresztény fundamentalista" és az "iszlám vallással szemben ellenséges" nézeteket vall - közölte a norvégiai rendőrség szombaton.


12:24 - "Iszlámgyűlölő, keresztény fundamentalista" a tettes a rendőrség szerint


A Norvégiában pénteken végrehajtott kettős merénylet elkövetésével gyanúsított férfi jobboldali, "keresztény fundamentalista" és az "iszlám vallással szemben ellenséges" nézeteket vall - közölte a norvégiai rendőrség szombaton.


12:24 - "Iszlámgyűlölő, keresztény fundamentalista" a tettes a rendőrség szerint


A Norvégiában pénteken végrehajtott kettős merénylet elkövetésével gyanúsított férfi jobboldali, "keresztény fundamentalista" és az "iszlám vallással szemben ellenséges" nézeteket vall - közölte a norvégiai rendőrség szombaton.

A norvég sajtó Anders Behring Breivik néven azonosította a tettest, a rendőrség egyenlőre nem hajlandó megerősíteni ezt az információt. A nyomozás adatai eddig arra utalnak, hogy a 32 éves, "tősgyökeres" norvég férfi magányos elkövető volt, mindazonáltal a rendőrség nem tartja kizártnak további gyanúsítottak őrizetbe vételét.
   
Sveinung Sponheim felügyelő az NRK közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a gyanúsított internetes bejegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy "bizonyos politikai nézetei a jobboldal és a muzulmánellenesség felé hajlanak, de korai lenne megmondani, hogy ez volt-e tettének egyik indítéka".
   
Egy névtelenül nyilatkozó rendőr kijelentette, hogy a jelek szerint nem nemzetközi terrorszervezetek állnak a háttérben, hanem egy magányos elkövető hajtotta végre mindkét merényletet. "Úgy tűnik, hogy nem iszlamista terrorizmusról van szó, hanem egy őrült művéről" - fogalmazott.
   
Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök szombaton tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy nem akar a kettős merénylet elkövetésének okain spekulálni. "Más országokkal összehasonlítva nem mondanám, hogy Norvégiában nagy problémát jelentenek a jobboldali szélsőségesek. De voltak bizonyos csoportok, amelyek tevékenységét korábban nyomon követtünk, és rendőrségünk tudja, hogy működnek bizonyos jobboldali csoportok" - mondta.
   
A VG című norvég lap azt írta internetes oldalán, hogy a magas, szőke, kék szemű férfi - aki kereskedelmi szakközépiskolát végzett - korábban nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének nevezte magát az interneten, a www.document.no című oldalon. Az NRK szerint a férfi ugyanakkor elhatárolódott a neonácizmus eszméitől.


   
A gyanúsított egy fiatalkori barátja elmondta, hogy a férfi régóta sokakat felháborító hozzászólásokat írt az interneten, és emiatt törölték is a profilját a Facebook közösségi oldalról. Ezért új profilt készített magának, és ezután nyilvánosan már nem hangoztatta addigi, másokat megbotránkoztató véleményét.
   
Anders Behring Breivik a Facebookon jelenleg fellelhető profilján azt írta magáról, hogy "konzervatív", "keresztény" és "nőtlen", érdeklődik a vadászat és olyan számítógépes játékok iránt, mint a World of Warcraft és a Modern Warfare 2. Állítása szerint a Breivik Geofarm nevű biogazdaság igazgatója. A Norvégiában nyilvános adóbevallások szerint 2009-ben nem volt jövedelme, az azt megelőző években is rendkívül szerény összegekről számolt be.
   
A Twitterről mindössze egy üzenetet küldött, még július 17-én. Ebben John Stuart Mill angol filozófus egyik gondolatát idézte, miszerint "egy hittel rendelkező személynek akkora ereje van, mint százezer másiknak, akiknek csak érdekeik vannak".

OLDALTÖRÉS: Nemzeti tragédiáról beszél a kormányfő


11:27 - Nemzeti tragédiáról beszél a kormányfő


11:27 - Nemzeti tragédiáról beszél a kormányfő


11:27 - Nemzeti tragédiáról beszél a kormányfő

Nemzeti tragédiának nevezte a norvég miniszterelnök az Oslóban és környékén pénteken elkövetett kettős merényletet, amely legalább 91 emberéletet követelt.

Jens Stoltenberg szombaton tartott sajtóértekezletén korainak nevezte a találgatást arról, hogy milyen indítékok állnak a véres merényletek hátterében. Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte, hogy Norvégia a történtek dacára is megőrizze értékeit, azaz a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot.
   
A rendőrség egyelőre azt gyanítja, hogy egy magányos tettes, a sajtó által Anders Behring Breivik néven emlegetett 32 éves norvég férfi követte el a merényleteket. Előbb Oslo kormányzati negyedében, a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbantott fel egy pokolgépet, majd két órával később Utoyán, a fővárostól alig 40 kilométerre északnyugatra fekvő kis szigeten rendezett vérfürdőt a Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének (AUF) táborában. Oslóban hét, Utoyán legalább 84 ember vesztette életét.


   
"A második világháború óta soha nem sújtotta országunkat ilyen súlyos bűncselekmény" - mondta a kormányfő a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy 1974 óta ő is rendszeresen részt vesz az AUF nyári egyetemén, és az idén éppen pénteken szólalt volna fel a mintegy hatszáz fiatal táborlakó előtt.
   
"Ez egy rémálom" - fogalmazott Stoltenberg, utalva arra, hogy 14-19 éves fiatalok kényszerültek szembenézni a "félelemmel, a vérrel és a halállal". Hozzátette, hogy ebben az ifjúsági táborban "vidámsággal, elkötelezettséggel és biztonsággal találkozott eddig, most pedig "néhány óra leforgása alatt pokollá változott" ifjúságának "édenkertje".
   
Norvégiában minimálisak a vezetőket övező biztonsági intézkedések. Stoltenberg kiemelte, hogy az ország "védjegye" a nyitott és biztonságos társadalom, ahol fenyegetés nélkül lehet politikai vitákat folytatni. "Ez az, amit most támadás ért, ami veszélybe került" - mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem szabad feladni Norvégia értékeit.
   
A sajtótájékoztatón jelen volt Knut Storberget belügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs ok az ország terrorfenyegetettségi szintjének emelésére. A rendőrség és a hadsereg ezzel együtt részlegesen megszigorítja a biztonsági intézkedéseket egyes épületek és intézmények körül. A kormányzati negyedet továbbra is lezárva tartják, de a belváros többi részében teljesen szabadon lehet közlekedni.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Az oslói magyar nagykövetség nem tud magyar érintettről

10:19 - Az oslói magyar nagykövetség nem tud magyar érintettről

10:19 - Az oslói magyar nagykövetség nem tud magyar érintettről

10:19 - Az oslói magyar nagykövetség nem tud magyar érintettről

Magyarország norvégiai nagykövetsége nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje az Oslóban és környékén pénteken elkövetett kettős merényletnek.

Vörös Tamás ideiglenes ügyvivő szombaton az MTI-nek telefonon elmondta, hogy folyik az áldozatok azonosítása, s a követségnek nincs információja magyar érintettről. Hozzátette, hogy a nagykövetség ügyeleti telefonszámán mindössze egy magyar turistacsoport jelentkezett, még pénteken késő este. Az Oslóban tartózkodó turisták azt jelezték, hogy jól vannak, nem esett bajuk.
   
A nagykövetség ügyeleti telefonszáma (00-47-92-44-78-76) éjjel-nappal működik. A magyar diplomaták arra kérnek mindenkit, hogy ezen a telefonszámon jelentkezzenek, ha bajba kerültek, vagy ha nem tudják felvenni a kapcsolatot Norvégiában tartózkodó magyar családtagjaikkal, rokonaikkal, barátaikkal és ismerőseikkel.


   
A magyar nagykövetség épülete mintegy két kilométerre fekszik az oslói robbantás helyszínétől. A diplomaták hallották a detonációt, de ők is csak a hírekből értesültek arról, hogy merénylet történt a kormányzati negyedben. A követség épületében nem esett kár, a nagykövetség rendben működik, megkülönböztetett figyelemmel követik az eseményeket.
   
A magyar Külügyminisztérium a nap folyamán közleményben ad tájékoztatást.
   
Az Oslo belvárosában fekvő kormányzati negyedet a hatóságok kiürítették és hermetikusan lezárták, folyik a kutatás az esetleges további áldozatok, valamint robbanószerkezetek után.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Legalább 91 halott, elfogták a tettest

07:26 - Legalább 91 halott, elfogták a tettest

07:26 - Legalább 91 halott, elfogták a tettest

07:26 - Legalább 91 halott, elfogták a tettest

A rendőrség elfogott egy magas, szőke, kék szemű, 32 éves norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, aki sajtóértesülés szerint szélsőjobboldali nézeteket vall. A rendőrség azt gyanítja, egyedül követte el a kettős merényletet.
   
Az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet tartott nyári egyetemet az Oslótól alig 40 kilométerre északnyugatra fekvő kis szigeten, Utoyán működő táborban. A férfi, miután működésbe hozta a pokolgépet Oslo belvárosában, elautózott a szigetre, ahol magát rendőrnek álcázva ámokfutásba kezdett. Túlélők szerint több fegyverből folyamatosan tüzelt, válogatás nélkül lelőtt mindenkit, akit csak ért. A szigeten pánik tört ki, a fiatalok közül sokan halálfélelmükben a vízbe vetették magukat, de a gyilkos a vízben is célba vette őket.

Jens Stoltenberg norvég kormányfő, aki szombaton előadást tartott volna a szociáldemokrata fiatalok nyári egyetemén, kijelentette, hogy senki sem kényszerítheti hallgatásra Norvégiát. Az ország továbbra is kiáll az értékei mellett - mondta. V. Harald norvég király felszólította honfitársait, hogy támogassák egymást "ebben a nehéz helyzetben".
   
A VG című norvég lap azt írta szombat hajnalban internetes oldalán, hogy a férfi - aki kereskedelmi szakközépiskolát végzett - korábban nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének írta le magát az interneten. Az újság úgy tudja, a norvég rendőrség az éjjel házkutatást tartott a férfi lakásán Oslo nyugati részén.


   
A rendőrség a gyanúsított letartóztatása után talált egy robbanószerkezetet a szigeten, amelyet a tűzszerészek hatástalanítottak.
   
Tore Björgö, az oslói rendőrakadémia szakértője szerint szélsőjobboldali motiváció állhat a kettős merénylet hátterében. Rámutatott, hogy az eset hasonlóságokat mutat az 1995-ben az egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett merénylettel. Egy amerikai szélsőjobboldali aktivista, Timothy McVeigh autóba rejtett pokolgépet robbantott a déli városban; a detonációban 168 ember vesztette életét. McVeight halálra ítélték és kivégezték.
   
A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője az MTI-nek péntek este azt mondta, azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal. Egyelőre senki nem jelentkezett, aki érintett lenne az oslói robbanásban.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Túlélők beszámolói

06:06 - Túlélők beszámolói

06:06 - Túlélők beszámolói

06:06 - Túlélők beszámolói

A gyilkos rendőrruhában volt; odahívta magához a táborozókat, és ezután végzett velük - mondták el a péntek délután a norvég fővárostól nem messze, Utoya szigetén elkövetett vérengzés túlélői.

Az ámokfutó összesen legalább 87 embert ölt meg a szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári egyetemén és Oslóban, ahol pokolgépet robbantott a kormány székházánál.
   
Az egyik táborozó, Elise egy megbeszélésről jött ki, amikor lövéseket hallott. Meglátott egy rendőrt, és már azt hitte, biztonságban van, amikor észrevette, hogy a férfi elkezd lőni a fiatalokra, akiket előzőleg odahívott magához. "Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat" - idézte fel.

A lány a vízparton amögött a szikla mögött kuporgott, amelyen a gyilkos állt. Pánikszerűen hívta telefonon a szüleit, és suttogva mondta el nekik, hogy mi történik. "Azt mondták, ne essek pánikba, minden rendben lesz". A szülők azt tanácsolták Elise-nek, vegye le élénk színű dzsekijét, nehogy magára vonja a figyelmet. A lány azt mondta, nem tudja megmondani, mennyi idő telt el, mire a lövöldözés abbamaradt.
   
Egy másik táborozó, Dana Berzingi elmondta, hogy sokan halottnak próbálták tettetni magukat, de a gyilkos, miután az egyik fegyverrel eltalált valakit, a másikkal, egy vadászpuskával még fejbe lőtte áldozatait. A 21 éves fiú, akinek vérfoltok voltak a nadrágszárán, egy halott barátjának a mobiljáról hívta a rendőrséget.
   
Egy másik fiatal, Emilie Bersaas azt mesélte, amikor meghallotta a lövéseket, berohant az egyik épületbe, és bebújt egy ágy alá. "Egyszercsak nagyon, nagyon közel hallatszottak a lövések, az egyik el is találhatta az épületet, és a szomszédos szobában hangosan sikoltozni kezdtek" - idézte föl a történteket. A lány két órát volt az ágy alatt, mire a rendőrök betörték az ablakot, és kihozták. "Olyan valószínűtlen, hogy ez megtörténhetett, főleg Norvégiában" - mondta.

A pokolgépes robbantás pénteki, első hírei.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!