Rendőrségi

2010.12.27. 09:03

Nem sokkolótól halt meg a kemecsei férfi

Az előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyv szerint természetes úton, keringési elégtelenség miatt halt meg a rendőrök által vasárnap elfogott kemecsei férfi - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

MTI

 

A megyei Esélyek Házának sajtóreferense korábban azt mondta, a rendőrök sokkolóval akarták kiszedni az ágy alól a férfit, és amikor kihúzták, már halott volt. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint a rendőrség nem szerzett be és nem rendszeresített, így Kemecsén sem használhatott sokkolót.
   
A rendőrség honlapján olvasható közleményben az áll: a nyíregyházi rendőrkapitányság járőrei vasárnap késő délután mentek ki egy kemecsei lakáshoz, mert információik szerint ott egy olyan férfi tartózkodott, aki ellen négy elfogatóparancs van érvényben. A 49 éves férfit testi sértés, garázdaság, lopás, valamint meg nem kezdett, egy év négy hónapos jogerős szabadságvesztés miatt körözték.
   
A férfit az ágy alá bújva találták, de a rendőrség közlése szerint a férfi nem tanúsított ellenállást, így testi kényszer alkalmazása nélkül megbilincselték és a rendőrautóba ültették. Úton a kapitányság felé a férfi hirtelen rosszul lett és elvesztette az eszméletét. Azonnal mentőt hívtak, levették a bilincset, és megkezdték az újraélesztést, amelyet azután a kiérkező mentők folytattak, de a férfin már nem tudtak segíteni - közölte a rendőrség.
   
Az előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyv szerint a férfi természetes úton, keringési elégtelenség miatt vesztette életét - közölte a rendőrség. Fülöp Gergely, a Szabolcs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: nem találtak erőszakra, bűncselekményre utaló sérüléseket a 49 éves kemecsei férfi testén. A százados tájékoztatása szerint a férfit az őt elfogó rendőrök Nyíregyháza határában mesterséges lélegeztetéssel és szívmasszázzsal próbálták újraéleszteni a mentők kiérkezéséig.
   
A haláleset körülményeit a Tiszavasvári Városi Rendőrkapitányság vizsgálja. A szóvivő megjegyezte: az elhunyt hozzátartozói által tett feljelentést a rendőrség az ügyészségi nyomozóhivatalnak továbbítja.
   
Horváth József, a megyei Esélyek Háza romareferense hétfő reggel az MTI-nek azt mondta: a település egyik házában akarták a rendőrök előállítani a férfit. A referens információi szerint a férfi az ágy alá bújt a rendőrök elől, akik mintegy öt percen keresztül sokkolóval próbálták meg onnan kiszedni, s amikor sikerült kihúzniuk, a férfi teste már élettelen volt.
   
A rendőrség visszautasította és cáfolta azokat a "rosszindulatú híreszteléseket", amelyek szerint Kemecsén egy körözött bűnöző elfogásakor elektromos sokkolót használtak volna. Emellett vizsgálják az állítás eredetét, és megteszik a szükséges jogi lépéseket a "becsületsértő, rágalmazó személyekkel szemben".
   
Az ORFK az MTI-vel azt közölte: a rendőrségnek - bár jogszabályi felhatalmazása lenne annak használatára - ilyen kényszerítő eszközt nem szerzett be és nem rendszeresített. Ebből következik, hogy nem is használhattak ilyen eszközt az intézkedő rendőrök - hangsúlyozták.
   
Fülöp Gergely előzőleg az MTI kérdésére elmondta: az elfogást végző rendőröknél nem volt sokkoló, ilyen eszköze a nyíregyházi rendőrkapitányságnak nincs is.
   
A mentőket vasárnap délután riasztották Nyíregyháza belterületének egyik utcájába, ahol a rendőrök a gépkocsijuk mellett egy 50 év körüli férfi újraélesztését kezdték meg - írta közleményben az MTI érdeklődésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója. Tájékoztatása szerint az újraélesztést a percek alatt kiérkező mentők több mint fél órán át folytatták, de nem jártak sikerrel. A halál okát igazságügyi orvosszakértői vizsgálat tisztázhatja - tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!