Rendőrségi

2015.02.10. 17:58

Nem mindegy, hogyan beszél a vezető a kollégáival

Csopak – A végeredmény, a munkahelyi teljesítmény függhet attól, hogy egy rendőri vezető hogyan beszél a körülötte dolgozókkal - ez derült ki többek között egy szakmai programon.

Kovács Erika

Vezető és beosztott kapcsolata, a kommunikáció állt a középpontban a tréningen, amit a megye szolgálatirányító parancsnokainak szervezett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) az Országos Rendőr-főkapitányság Képzési Központjában.

A tréninget több héten át, és hetente három napig tartja Szabóné Kapuvári Virág és Szabó Zsuzsanna, a VMRFK két pszichológusa. Kedden többek között kiderült: sokkal könnyebben és ráadásul eredményesebben hajtják végre azokat a feladatokat a beosztottak, akiket vezetőik megfelelő stílusban, hangnemben kérik meg ezekre, és nem utasítják őket. Nagyon fontos szerepe van a szóbeli kommunikációnak és a testbeszédnek, az úgynevezett metakommunikációnak, alapvető, hogy ezeket összhangban kezeljék és megfelelően alkalmazzák a vezetők. A szakmai tréningen ezekről beszélnek a pszichológusok. Külön szóltak a fiatal generációról, akikre nagy szüksége van a rendőrségeknek, és motiváltságukban is meghatározó lehet mindez.

- Alapvetően fontos a jó kapcsolat, a bizalom vezető és beosztott között, a munka eredményessége függ ettől - hangoztatta Szabóné. A rendőrök hallhattak arról is, amikor hogyan célszerű bezsélni azzal a kollégával, aki nem kellőképpen felkészült. Megfelelő stílussal, hangnemmel, türelemmel velük is kiváló eredményeket lehet elérni. Fontos, hogy egy vezető minden kollégájában találja meg az értékes tulajdonságot, arra helyezze a súlyt, azt emelje ki és dicsérje. Az ember önbecsülésének „építése” csodákra képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!