Rendőrségi

2009.09.07. 09:04

Vádemelési javaslat tiltott vadászat miatt

Budapest - Olasz állampolgárokhoz köthető tiltott vadászat miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy hartai lakos ellen - közölte honlapján hétfőn a rendőrség.

MTI

Az NNI a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatával együttműködve, hivatalból indított nyomozást természetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen személyek ellen az év elején, amikor Bács-Kiskun megye területén olasz állampolgárokhoz köthető tiltott vadászati tevékenységet észleltek - olvasható a police.hu oldalon.

Az eljárás során a nyomozóhatóság egy hartai lakosra figyelt fel, akinél a házkutatás során természetvédelmi oltalom alatt álló, vadászat során elejtett, majd megnyúzott nyári ludak kerültek elő.

A nyári lúd természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Összesen 12 védett egyedre megvalósított bűncselekmény bizonyítható, de az eljárás során beszerzett adatokból feltételezhető, hogy a 2008. október és 2009. február közötti vadászidényben a nyomozásban felmerült elkövetői kör ennél nagyságrendileg lényegesen több védett állat elpusztításában működhetett közre.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított a terhére rótt bűncselekményt hazánkban tartózkodó olasz vadászok kérésére teljesítette rendszeres anyagi ellenszolgáltatás fejében azért, hogy a madarak nyúzásával a későbbi ellenőrzéseket meghiúsítsák. Ugyanis ha a madarakról a fejeket, végtagokat és a tollazatot eltávolítják, akkor ellehetetlenül a helyszíni azonosításuk. Tettenérés hiányában e természetkárosítások bizonyítása - a helyszínen nem foganatosítható - igen költséges, hosszadalmas DNS-vizsgálat lefolytatásával oldható meg.

Ugyancsak bizonyítási nehézséget okoz, hogy a hatósági előírások ellenére a külföldi vadászok személyi adatait nem minden esetben rögzítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!