Rendőrségi

2010.10.30. 14:57

Washington az al-Kaidát sejti a szállítógépen Amerikába küldött gyanús csomagok miatt

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington - Egy meg nem nevezett szövetséges állam figyelmeztetése nyomán bombariadót rendeltek el pénteken az amerikai keleti part több nagyvárosának repülőterén, miután Nagy-Britanniában gyanús csomagot találtak egy Chicagóba tartó teherszállító gépen.

MTI

Egy névtelenséget kérő washingtoni kormánytényező szerint az Arábiai-félszigeten tevékenykedő al-Kaida állhat az Amerikába küldött gyanús csomagok mögött. Biztonsági szakértők úgy vélik, hogy a küldeményekkel terroristák a nyugati biztonsági szervek éberségét kívánták tesztelni. Az amerikai biztonsági szerveit egy meg nem nevezett szövetséges figyelmeztette a hogy Jemenből biztonsági kockázatot jelentő csomagokat fognak érkezni több chicagói zsinagógához. Barack Obama elnök, akit közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 35 perckor értesítették az ügyről, közép európai idő szerint 22 óra 15-kor beszédet mond majd az incidenssel kapcsolatban.
    
Az amerikai hatóságok egyébként a külföldről érkezett figyelmeztetés nyomán azonnal óvatosságra intették az illinoisi nagyváros zsidó közösségét. A több kontinensre kiterjedő csomagküldés-rejtély első felvonásaként  pénteken az angliai Birmingham repülőterén feltartóztatták a UPS csomagfutár-szolgálat egy Chicagóba tartó repülőgépét, amelynek fedélzetén találtak egy fehér porral szennyezett, nyomtatóba való festéktartályt, amelyhez nyomtatott áramkört erősítettek. A gyanús tárgy az első jelentések szerint nem tartalmazott robbanóanyagot, ám később a brit hatóságok jelezték: egyelőre nem hoztak hivatalos állásfoglalást az ügyben.
   
A dubaji hatóságok a Federal Express csomagküldő szolgálattól foglaltak le egy Jemeből Amerikába küldött csomagot. Amerikai közlés szerint ez hasonló volt a birminghami küldeményhez. Mint kiderült, a két csomagot Jemenben ugyanaz a személy ugyanabból a helyiségből adta fel. Az illető a helyi hatóságok szerint terrorista szervezetekkel áll kapcsolatban. A jemeni kormány pénteken átfogó vizsgálatot rendelt el az ügyben. A londoni incidens nyomán az Egyesült Államokban bombariadót rendeltek el, amely alapvetően Newark és Philadelphia repülőterére terjed ki, de más városok, így New York, Chicago és a Maine állambeli Portland légikikötőiben is fokozott elővigyázatossági intézkedéseket hoztak.
   
Philadelphiában a UPS Nagy-Britanniából érkezett két, Newarkban pedig egy repülőgépét vizsgálták át, de  bombát nem találtak. New Yorkban a UPS egyik teherautóját kutatták át, de az itt megtalált gyanús csomagban sem  pokolgép, hanem papírok voltak. A pénteki felfordulás mögött amerikai feltételezés szerint az al-Kaidának az arábiai félszigeten tevékenykedő szervezete állhat, amely 2009-ben a jemeni és a szaúdi szárny összeolvadásából jött létre. A szervezet jemeni vezetője, Nasszer al-Vahajsi Oszama bin Laden szoros szövetségese volt. Az Arábiai-félsziget al-Kaida szervezete volt a felelős azért a merényletkísérletért, amelyet 2009 karácsonyán követett el egy Detroitba tartó utasszállító gépen Umar Farouk Abdulmutallab nigériai állampolgár.
   
Amerikai hivatalos források szerint a Pentagon azt tervezi, hogy növeli a  katonai támogatás jemeni kormánynak, amelynek az al-Kaidán felül egyszerre kell szembenéznie az északi síita felkeléssel és déli szakadár mozgalommal. Az al-Kaida öngyilkos merénylője 2009 augusztusában megölte Mohammed bin Najef herceget, a szaúdi  királyság terrorelhárító szolgálatának vezetőjét. A jemeni al-Kaida már a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt is aktív volt. 2000 októberében Ádenben egy robbantásos merényletben az amerikai Cole hadihajó 17 tengerészete vesztett életét. 2008 a szanaai amerikai követség közelében elkövetett robbantásoknak 16 halálos áldozata van.
   
A CIA hivatalos felhatalmazást kapott rá, hogy elfogja, vagy megölje a jemeni származású, amerikai állampolgárságú Anwar al-Awlaki imámot, aki a szervezet egyik vezetője és fő toborzója az angolul beszélő országokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!