Rendőrségi

2011.02.26. 09:56

Zűrzavar egy temetésen

Majdnem azonos időpontban rendeztek két temetést a 970 lelket számláló Nyárádon. A faluban ma is beszédtéma a majdnem botrányos ügy.

Mátételki András

- Nővérem lánya súlyos, gyógyíthatatlan betegségben hunyt el a pápai kórházban január 20-án, ahol már hónapokon át kezelték - kezdi mesélni a nem mindennapi történetet Gazdagné Nagy Ilona, aki részt vett a végső búcsúztatás megszervezésében. Családja tősgyökeres nyárádi, igaz, a '70-es évek óta már senki nem él közülük a faluban. Ettől függetlenül Ilona asszony is ellátogat időről időre a községbe, hol virágot visz a családi sírra, máskor ismerőseit keresi fel, vagy éppen temetésre hívják.
 
- Korábbi ismeretség alapján már másnap felkerestem a Wágner és Társa Kegyelet Temetkezési Kft. pápai kirendeltségét, s rájuk bíztam az ügyintézést és a temetést. Abban állapodtunk meg, hogy január 29-én, szombaton két órakor veszünk végső búcsút szerettünktől, előtte egy órával tartjuk a gyászmisét. Ugyanakkor felhívtam az önkormányzatot is, hogy tudják, egy héten át az Évikét haragozzák ki, ha bárki érdeklődne náluk. A következő napokban többen is felhívtak részvétüket kívánni, amit csak azért jegyzek meg, hogy érzékeltessem, a gyászunknak híre ment a faluban.
 
Az asszony elmesélte, hogy a temetés napján délelőtt felhívta a Wágner-féle kirendeltségtől az ügyintéző hölgy azzal, hogy a Nekro Temetkezési Kft. arra kéri a családját, hogy tegyék át a temetést más időpontra, mert ők fél órával később temetnek. - Mondtam, szó sincs róla, Szentendréről vagy ötvenen jönnek a postáról Évi egykori munkatársai, ismerősei, a rokonainkról nem is beszélve. Nem értettem az egészet, hiszen Nyárád nem egy város, ahol - enyhe túlzással - óránként rendeznek temetést hétvégén.

 



- Igazán akkor csodálkoztam el a húgommal, amikor beléptünk a halottas házba - még délelőtt kulcsot kaptunk az önkormányzatnál-, ahol felravatalozva feküdt a közel 90 éves falunkbeli néni. Hívásomra a polgármester azonnal a helyszínre érkezett, aki szintén értetlenül állt a helyzet előtt. Együtt mentünk el a Nekro kft. helyi kirendeltségére, ahol egy férfi kiabálva még engem tett felelőssé a kialakult helyzetért: "Mi az, hogy maguk két órakor temetnek?! Kinek szóltak?!"

A polgármester megvédett, s azt mondta a férfinak, hogy ők nem jöttek bejelenteni a temetést, szemben velünk. A fülem hallatára beszélte meg a jegyzővel, hogy a jövőben csak az kaphat kulcsot a halottas házhoz, aki előtte bejelentette a temetést. Azt is tudom, hogy a helyi plébános az előző napon, pénteken szerzett arról tudomást, hogy kettős temetés lesz.
 
Az Oroszi Nagy család - így ismerik a faluban Gazdagné rokonságát - végül is 15 perccel hamarabb kezdte el a szertartást a másik családra való tekintettel. Azon a napon mínusz 15 fokot mutatott a hőmérő, ami még nehezebbé tette a kínos várakozás perceit főleg az idősebbek körében.

Míg a család a 48 évesen elhunyt Évától vett végső búcsút, a másik temetkezési vállalkozó már készült elő. Meglehetősen zavaró volt hallani, ahogy zörögtek a kandelláberekkel - többektől szinte karnyújtásnyira.
 
- Másnap felhívtam volt tanáromat, akinek az anyósa halt meg. Ők sem értették, miért szervezett rá a Nekro a mi temetésünkre, ugyanis nekik akár a vasárnap is megfelelt volna. Abban maradtunk, hogy mindketten nehéz helyzetbe kerültünk.
 
Gazdagné az eset kapcsán általánosságban azért még annyit megjegyzett, hogy a hozzátartozók mielőtt megrendelnék a temetést, alaposan nézzenek körül a piacon, mert akár 100 ezer forintos eltérés is lehet az árak között. És persze ez vonatkozik a koszorúk, virágok költségére is.

 


 
A falu polgármestere, Pajak Károly ezt mondja a történtekről:
- Nem emlékszem, hogy előfordult-e valaha ehhez hasonló eset a falunkban. Szerencsére a Nekro azonnal intézkedett, s a nénit visszahelyezték a hűtőbe. Ennél a cégnél mindig volt kulcs a halottas házhoz - az esetek 90 százalékában ők temetnek mifelénk-, de most ezt visszavettem tőlük. Csak akkor kapják meg, illetve bárki, ha az önkormányzatnál egyeztettek, azaz előre szólnak, hogy mikor akarnak temetni. Az eset rendkívül kellemetlen volt, de a jövőben ez már nem fordulhat elő.
 
Megkerestem Deák Erzsébetet, aki elhárította érdeklődésemet, mondván nem ő a kirendeltség vezetője, keressem Marics Sándornét.
- Deák Erzsébet nem a kirendeltségünk vezetője, ő csak tesz-vesz a temetőben. Nincs is tábla a háza falán, ami a cégünkre utalna - közölte Maricsné, aki a celldömölki központú Nekro Temetkezési Kft. vezetője. - Ami a temetést illeti, abból lett gond, hogy az Oroszi Nagy család a ravatalozóba akarta betenni a koszorúkat, mivel akkor elég hideg volt kint. Megoldottuk, csak a hölgy csinált ekkora ügyet belőle. Természetes dolog, hogy egyórás különbséggel temetünk faluhelyen is.
 
- Hogy pontosak legyünk, fél órás volt az eltérés. Ez talán lényegtelen, de az mégsem, hogy Deákék házán évek óta ott van a Nekro céges táblája, a házban kisebb bemutatótermet alakítottak ki, ahol koporsók és kegyeleti tárgyak között lehet válogatni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!