Révfülöp

2015.07.13. 14:53

Finn vendégek jártak nálunk

Révfülöp - Sokéves barátság fűzi össze Révfülöp és Sodankylä finn testvérvárost. Rendszeresek a művészeti események, kulturális programok, látogatások mindkét fél részéről.

Olvasó

Megemlékezünk országaink ünnepeiről, törekszünk arra, hogy a fiatalabb korosztályt is bevonjuk, mert nem szabad kihagyni ezt a generációt, hiszen utazásra, tanulásra, tapasztalatszerzésre, baráti kapcsolatok ápolására ad lehetőséget ez a kapcsolat.

A Jutaraito táncegyüttes július 7-én érkezett Budapestre, ahol az önkormányzat kisbuszával várta őket a Bogdán Katalin vezette kis csapat. Megtekintették a Mátyás-templomot, sétáltak a Budai Várban. Ezt követően indultak Révfülöpre, ahol egy panzióban várta a csoportot és a tagtársakat Kondor Géza polgármester köszöntése, valamint Slemmer József és Eitner József bográcsgulyása.

Mielőtt asztalhoz ültek volna, jött a meglepetés. Bőczi Ildikó, a társaság aktív tagja, és a hétéves zánkai Bokafogó Együttes táncosa, elhozta nekik ajándékként társaival együtt vidám, nem utolsósorban magyaros, igazi bokafogós táncukat. Merja Leiononen a Jutaraito táncegyüttes vezetője ezután egy finn táncot tanított meg a zánkai táncosoknak. Boldogság volt mindenki arcán. Még a gulyást is újból kellett melegíteni, annyira eltelt az idő.

A finn Jutaraito táncegyüttes vendégeskedett Révfülöpön 
Fotó: Perger Katalin

Szerdán délelőtt Hegyestűre kirándultak, délután pedig Dankóné Marika és Sándorfi Ilike vezetésével ellátogattak Badacsonylábdihegyre az Ökoturisztikai Látogatóközpontba. Csütörtökön Révfülöppel ismerkedtek, megnézték az iskolát, ahol éppen a kicsik kosárlabdaedzése volt, majd ezt követte a Pincekiállítás. Az evangélikus templomot, rév - Art galériát, a honismereti gyűjteményt Miklós Tamás mutatta be. Kristó Judit aktívan kivette a részét, nemcsak tolmácsként, hanem a reggeliztetésekben is. Ezen a napon Kővágőörsön ebédeltek Veress István evangélikus lelkész családjánál. A rossz időjárás miatt a sétahajózás elmaradt, viszont a Fürdőegyesület szervezésével egybekötött pincelátogatás és halas vacsora mindenkit kárpótolt.

Pénteken reggeli után útra készen állt a 13 táncos, akik ajándékot adtak át még a legkisebb segítőknek is, és egy köszönő dallal búcsúztak a panzió udvarán. Indultak Balatonalmádiba, ahol a Kézfogás Európa szoborpark műsorán léptek fel.

Szerző: Perger Katalin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!