Makkos Veronika

2019.11.21. 07:00

A saját jövőnk a tét!

Napjaink egyik legfontosabb témája a fenntartható fejlődés, a környezettudatosság és a megújuló energiaforrások használata helyi és globális szinten. Iskolánkban, az ajkai Bródy Imre Gimnáziumban is rendszeresen foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel.

Bródy Imre Gimnázium és AMI

Intézményünk képviseletében részt vehettünk azon a lakossági bejáráson, melyen a Tósokberénd határában épült napelemparkba látogathattunk el

Forrás: Iskola

Nemcsak tanórai keretek között keressük a válaszokat a különböző globális problémákra, hanem a jelenleg is zajló sikeres Erasmus+ projektünk középpontjában szintén a fenntartható életvitel áll. Ezért különösen örültünk annak, hogy intézményünk képviseletében részt vehettünk azon a lakossági bejáráson, melyen a Tósokberénd határában épült napelemparkba látogathattunk el. A tájékoztató során betekintést nyertünk a park működésébe, megismerhettük annak felépítését, a kivitelezést megelőző munkálatokat, valamint a szoláris energia végső felhasználásának útját. Megtudtuk, hogy a futurisztikus látványt nyújtó, október elején átadott létesítmény az Észak-Dunántúl legnagyobb, napenergiát hasznosító erőműve.

Intézményünk képviseletében részt vehettünk azon a lakossági bejáráson, melyen a Tósokberénd határában épült napelemparkba látogathattunk el Fotó: Iskola

Az Ajkához legközelebb eső, 1-es számú szürke­iszap-ka­zetta talajjavítása – amely a mezőgazdaság szempontjából értéktelen, környezetvédelmi kockázatokat rejtő terület volt – három év alatt történt. A rekultiváció során, a térség víztelenítését követően a szürkeiszaptereken hamu és szalma keverékével termőréteget képeztek szervesanyag-tartalmú hulladék hozzáadásával. Ezekkel a munkafolyamatokkal vált a talaj alkalmassá a kiserőmű napelemeinek elhelyezésére. A beruházás során 17 280 darab 270 wattos nap­elempanelt telepítettek, melyek 4,6 mega­watt energiát termelve az országos villany­áram-hálózathoz kapcsolódnak. A hatalmas, csaknem százhektáros terület bejárása közben szó esett a későbbi tervekről, munkálatokról. A rekultivációs folyamatot a térség mindhárom hasonló kazettáján elvégzik, és a jövőben tervezik további területek újrahasznosítását is.

A modern technikai eszközök látványa mellett számomra mégsem a napelempanelek hosszú sora volt a leglenyűgözőbb, hanem mindaz a lehetőség, ami a jövőben rejlik. Az eddigi környezetszennyező ipari terület, a kellemetlen szagú, kopár salakdomb esélyt kapott a regenerációra. Talán gyógyulhatnak a környezetünkön általunk, emberek által okozott sebek, az élővilág lassan újra birtokba veheti a lakóházak közelében levő tájat. Miközben időt adunk a természetnek, a technológia fejlődésének köszönhetően visszafordíthatjuk az eddigi romboló tevékenységet, és környezetbarát módon, megújuló energiát hasznosítva válhat élhetőbbé lakóhelyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!