Stankovics Judit

2019.11.07. 07:00

Őszintén az iskolákról

Tizedikes tanulóként, úgy gondolom, már meglehetősen sokat tudok az iskolák működéséről és az itteni életről.

Türr István Gimnázium

Forrás: pixabay.com

Az iskola alapvetően jó célt szolgál, azonban van jó pár hátránya is. Előnye, hogy általános műveltségben részesít, viszont van az iskolás létben rossz is. Mert, valljuk meg őszintén, néha túl sok lényegtelen információt kell bemagolnunk, aminek az életben általában semmi hasznát nem vesszük. Többek között ezért is nem szeretnek a fiatalok iskolába járni. Viszont a suliban könnyebb a kapcsolatteremtés és -tartás is, hiszen szinte mindennap látjuk egymást. Különféle kirándulásokon is részt vehetünk, sok a délutáni program, és ami különös örömmel tölt el, az az, hogy egyre több tanár színesíti óráját netes feladatokkal, játékos-mozgásos gyakorlatokkal. Sokszor kapunk életszerű házi feladatot, gyakran hallgathatjuk nevelőink életmeséit – okító és jobbító szándékkal persze. Élvezem a színes, mozgalmas, élménydús órákat.

Az iskolában vannak könnyebb és nehezebb napok is, ez több dologtól függ. Egyrészt az órák száma, másrészt, hogy mennyi és milyen számonkérés várható. Ez utóbbit mi, diákok, érthető okokból nem szeretjük. De ez a „kötelező rossz” kategória. Mert így legalább fény derül hiányosságainkra, és ami a legszuperebb: a sok tanulás gyümölcse ilyenkor érik be. Aki komolyan veszi a dolgát, bizony ötösöket és dicséreteket szüretel. Jó tanulónak tartom magam, de azt a tananyagot, amit nem értek vagy nem érdekel, sokkal nehezebben tanulom meg. Kedvenc tantárgyam az irodalom és a nyelvek, ezzel szemben a természettantárgyakat nem kedvelem. Suli mellett kevés időm jut bármilyen szabadidős tevékenységre, mivel vidékiként mindig a buszhoz kell igazodnom, és később érek haza, mint azok, akik a városban laknak. Ennek ellenére az olvasásról soha nem mondok le. A napi betűadag nélkül élni sem tudnék!

Alapvetően és összegzésképp azt gondolom, jó a suli, kell a suli, szükséges a tanulás, és persze az okos embereké a jövő. Mindemellett azonban jó lenne körülnézni a tananyagmennyiség háza táján, valamint kicsit, de tényleg csak icipicit kellene több lélegzet… tanulás után. Hogy erőt gyűjtsünk, kikapcsoljunk, más, nem feltétlen tudás uralta dimenziókat is bejárhassunk. Hogy tényleg a hétköznapok, az emberi kapcsolatok síkján is felkészülhessünk a nagybetűs életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!