Görgics Vivien

2019.11.14. 07:00

Padányis diákok a Dunán

Iskolánk néhány tanulójának lehetősége nyílt arra, hogy a Rákóczi Szövetség jóvoltából október 22-én Budapestre utazzon.

Padányi iskola

Remek hangulatban telt a budapesti kirándulás, élményekkel telve értünk haza Fotó: Mátyás Miranda

A Rákóczi Szövetség, Magyarország legnagyobb civil szervezeteként 1989 óta működik, taglétszáma meghaladja a 25 000 főt, és képviselői a Kárpát-medence minden táján megtalálhatók. Fő célja II. Rákóczi Ferenc fejedelem örökségének népszerűsítése, valamint a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság támogatása.

A szervezet legjelentősebb rendezvénye a Gloria Victis programsorozat, amit minden évben az október 23-i ünnephez kapcsolva szervez meg. Mi is ezen vehettünk részt. Az idén rekordszámú fiatal látogatott el Budapestre, hogy tisztelegjen 1956 hősei előtt. A 3000 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista 100 lengyel diákkal kiegészülve érkezett az ünnepségre.

Iskolánkat közel harminc diákkal képviseltük, kísérő pedagógusunk Zeitler Gusztáv tanár úr volt, aki végig figyelemmel és türelemmel tartott velünk. Érkezésünk után nyomban kaptunk szabadidőt, amit mi örömmel ki is használtunk.

Első kötött programunk a Dunán való sétahajózás volt. Miután elfogyasztottuk az ebédet, lehetőségünk nyílt felmenni a hajó fedélzetére. Miközben hallgattuk a panoráma részleteiről szóló történelmi beszámolót, Buda szépségében gyönyörködhettünk. Az elénk táruló páratlan látvány mindenkit elkápráztatott. A rendezvény fő attrakciója azonban a fáklyás felvonulás volt. Több ezer tanuló vonult kilométereket 1956 hősei előtt tisztelegve.

Remek hangulatban telt a budapesti kirándulás, élményekkel telve értünk haza Fotó: Mátyás Miranda

Az esti program egy könnyűzenei koncert volt, melyet a MOM Park sportcsarnokában élvezhettünk. Az előadó együttes, a Bagossy Brothers Company kitűnő hangulatot teremtett.

A hazafelé vezető út is jókedvűen telt. Késő este mindannyian épségben megérkeztünk a Ranolder térre. Ezúton is köszönöm minden diák nevében, hogy eljuthattunk erre a remek kirándulásra. Természetesen az utazás időpontja sem jelentett hátrányt, hiszen iskolaidőben történt. Egy fárasztó, ámde mégis élmény- dús napot tudhattunk magunk mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!