Gutléber Gréta

2019.11.29. 07:00

Római vakáció

Úgy gondolom, hogy ha valakit érdekel a történelem, akkor tudásszomját az elégítheti ki a legjobban, ha nemcsak olvas egy adott korról, de ha lehetősége nyílik rá, személyesen meg is tekinti az esetlegesen fennmaradt leleteket.

Bródy Imre Ginázium és AMI

A történelmi kincsekben gazdag városok egyik leghíresebbjébe, Rómába látogattam el a szüleimmel

Forrás: Iskola

Ez az élmény közelebb hozhatja a régmúlt eseményeit azokhoz, akik nem találják olyan érdekesnek a híres múltbéli történeteket. Nekem is egy ilyen élményben volt részem nemrég. A történelmi kincsekben gazdag városok egyik leghíresebbjébe, Rómába látogattam el a szüleimmel. Az antikvitás korától kezdve a barokkig rengeteg látnivaló áll rendelkezésünkre.

Az ókori Róma két leghíresebb megmaradt építménye a Forum Romanum és a Colosseum. Előbbi egy közösségi terület volt, a rómaiak állandó találkozási helye. Ma romok állnak a helyén, közülük sok jó állapotban megmaradt. Itt tekinthetjük meg a Vesta-szüzek templomát is. A Colosseum a gladiátorharcoknak és egyéb, mai szemmel nézve kegyetlennek tűnő eseménynek adott otthont, ez az épület volt a korabeli szórakozás színtere.

A Vatikán Róma szívében helyezkedik el, egyházi központ. A Szent Péter bazilika rengeteg látogatót vonz, ami nem meglepő, ugyanis lenyűgöző, monumentális épület. Több pápát is itt helyeztek végső nyugalomra, illetve sok pompás festmény és szobor is található itt. Megtekinthetjük a Pietá című Michelangelo-szobrot, ami a karjában halott fiát tartó Máriát ábrázolja. Kupolájából páratlan kilátás nyílik Rómára.

A történelmi kincsekben gazdag városok egyik leghíresebbjébe, Rómába látogattam el a szüleimmel Fotó: Iskola

Ha Vatikánban járunk, érdemes meglátogatnunk a Vatikáni Múzeumot is, történelmi és képzőművészeti szempontból is maradandó élményt biztosít. Itt található a Sixtus-kápolna is, a pápaválasztás helyszíne, a világhírű Ádám teremtése című freskóval. A Vatikánhoz kapcsolódik még a II. században épült Angyalvár is, ami veszély esetén a pápának biztosított búvóhelyet. Vatikántól nem messze a barokk korból maradt építményeket is találhatunk. A Piazza Navona terén megcsodálhatjuk a Fontana dei Quattro Fiumi, vagyis a Négy folyó szökőkútját. Négy férfialak jelképezi négy kontinens folyóit: a Nílust, a Dunát, a Gangeszt, és Rio de la Platát.

Egy aprócska téren található a Trevi-kút. Az impozáns, 18. sz.-ban épült Spanyol-lépcsőhöz és az ókori Pantheon templomához is gyalogszerrel eljuthatunk, ugyanis Róma központjában egymást érik a szebbnél szebb látnivalók. Róma ízig-vérig európai nagyváros. Pezsgő életű, nyughatatlan város, ahol minden sarkon egy több száz, akár több ezer éves lelet várja, hogy felfedezzük.

„Minden út Rómába vezet”-szerencsések vagyunk tehát, ha a mi utunk is oda vezet, ugyanis Rómát érdemes látni legalább egyszer az életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!