Makkos Veronika

2019.11.29. 07:00

Bródysok Európáért

A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartói Irodája a 2019/2020-as tanévben is meghirdette a 4 FOR EUROPE európai uniós témájú versenyét a középiskolás korosztály számára. Iskolánkból, a Bródy Imre Gimnáziumból az előző évekhez hasonlóan több fiatal döntött úgy, hogy négyfős csoportokban megméretteti tudását.

Bródy Imre Gimnázium és AMI

Fotó: Illusztráció

Mióta intézményünk csatlakozott Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programjához, még nagyobb örömmel és izgalommal vágunk bele minden ilyen kihívásba.

A vetélkedő egy online fordulóból, regionális döntőkből és országos döntőből áll. Az online forduló az Európai Unióval, különösképpen annak intézményeivel kapcsolatos feladatokat tartalmazott, melyeket a verseny weboldalán oldhattak meg a csapatok. Az első, online forduló összesített eredménye alapján minden régióból a 10 legjobb csapat kapott meghívást a második megmérettetésre. A közel 260 regisztrált csapatból jutott be iskolánk BIG.Europa csapata a regionális döntőbe.

Az uniós intézményrendszer felépítéséhez, működéséhez, történetéhez kapcsolódó feladatok során adtunk számot tájékozottságunkról, például prezentáció keretében mutattuk be egy általunk tervezett EU-nap tematikáját, valamint saját érveinkkel kellett meggyőznünk a zsűrit az euró bevezetéséről. A sokszínű feladatok nem csupán tárgyi tudást igényeltek, de szükség volt kreativitásra, logikus gondolkodásra is.

A verseny után meglepetéssel készült a régió három Europe Direct irodája: hazánk idei, 15 éves uniós tagságának évfordulóját megünnepelve egy hatalmas EU-tortát fogyaszthattunk el közösen. Felkészítő tanárainknak köszönhetően sikeresen vettük az akadályokat, a Vetési Albert Gimnázium mögött másodikként végeztünk. Ezzel jogot szereztünk a kecskeméti döntőn való részvételre, de a számunkra legnagyobb siker az volt, hogy osztályunk számára nyertünk egy egynapos osztálykirándulást Budapestre.

Előkelő helyezésünk sok tennivalóval is jár, a döntőre való felkészülés mellett egy EU-napot szervezünk diáktársainknak, ahol érthető és élvezetes módon mutatjuk be az Unió sokszínűségét, kultúráját, aktualitásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!