SÉTA

2012.11.15. 09:28

Diákok nagy élménye a Parlamentben

Budapest - Osztályunk mint érettségi előtt álló középiskolai csoport vehetett részt november 5-én a Parlamenti különóra elnevezésű programon, amelynek célja, hogy a középiskolás diákok jobban megismerhessék az Országgyűlés munkáját, és betekinthessenek a törvényhozás folyamatába.

Napló Online

Látogatásunk kalandosan kezdődött, ugyanis addig nem engedtek be minket az Országházba, amíg meg nem érkezett a nap díszvendége, Abdullah as-Sejk és kísérete, akivel országunk tárgyalásokat folytat, így láthattuk, ahogy a szaúd-arábiai ruhás előkelőségek vörös szőnyegen a Parlamentbe vonulnak.

A felsőházi ülésteremben dr. Stágel Bence KDNP-s képviselő tartott előadást a kormány és az Országgyűlés munkájáról, majd az interaktív feladatokon vettünk részt. Definiálnunk kellett a parlamenttel és törvényhozással kapcsolatos fogalmakat. A délután során három másik középiskolai osztállyal közösen, négy frakciót képezve eljátszottunk egy törvényhozási modellt, ahol személyesen ülhettem a házelnöki székbe, valamint közülünk kerültek ki a miniszterelnököt és a dán nagykövetet játszó személyek is. Ezután betekinthettünk az ülésterembe, ahol éppen plenáris ülés volt. Megdöbbentő volt látni, hogy a választott emberek, akiknek példát kéne mutatniuk, hogyan viselkednek itt. Mindegyikük előtt laptop, amin munkájuk mellett játszottak, videót néztek, voltak, akik újságot olvastak, mobiltelefonáltak, úgy viselkedtek, mint egy osztály, amikor a tanár még nem ért oda az órára. Ugyanakkor arról is képet kaptunk, milyen összetett csapatmunka szükséges ahhoz, hogy egy törvényjavaslat jogerőre emelkedjen.

A program ezután a díszőrség bemutatójával és a koronázási ékszerek megtekintésével folytatódott. A kupolateremben megtekintettük a külföldi vendégek tiszteletére felkapcsolt 250 izzóval pompázó csillárt és az őrségváltást. Zárásként a parlamenti könyvtárat néztük meg, ahol érdekességként bemutatták a még ma is működő csőpostát, amivel a rendeléseket juttatják el a raktárba. Összességében hasznosnak ítélem a programot, ugyanis az impozáns épület megtekintésén túl érdekes és a későbbiekben felhasználható információkkal gazdagíthattak tudásunkat.
 
Hertner András,
III. Béla Gimnázium, Zirc

További "sétás" cikkek ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!