SÉTA

2013.04.26. 12:55

Népszerű a középiskolások körében a PLT programja

Talán túlzás nélkül állítható, hogy a fiatalok körében a Pannon Lapok Társasága által az elmúlt években indított Sajtó és tanulás (Séta) program volt a legnépszerűbb.

Halmos György

A WAZ német médiacsoport - amelynek magyarországi tagja a PLT - 1997-ben indította el a Zeus (Zeitung und Schule, azaz újság és iskola programot), ennek magyar megfelelője a Séta program.

Aradi Virág, a program koordinátora azt hangsúlyozta: a Séta olyan médiapedagógiai program, amellyel szeretnék elérni, hogy a magyar közoktatásban jelenjen meg az újság mint oktatási eszköz.  A program az idei esztendőben tizedik évfolyamát kezdte el, évenként két kurzust indítunk, így már több ezer fiatalhoz jutottunk el Veszprém megyében - magyarázta a koordinátor. A program szerepe egyrészt az, hogy a közoktatásban jelenjen meg az újság mint oktatási eszköz, másrészt a tanulók olvasási szokásait szélesítse ki. Nem elhanyagolható az sem, hogy a nemzetközi összehasonlításban is gyenge szövegértési eredményeken javítsunk.

A képen Komáromi Sándor rendező drámacsoportjai, a pécsi regionális diákszínjátszó-találkozóra utazó Veszprém megyei csapat látható: a pápai Türr és Petőfi gimnázium tanulói, valamint az ajkai Színjátszma tagjai. Erről az eseményről is beszámoltak a Sétatér oldalon (Fotó: Bércy Maja)

A Veszprém megyei iskolák közül a zirci III. Béla, valamint a Reguly szakképző, a tapolcai Batsányi, valamint az ajkai iskolák (Fekete-Vörösmarty, illetve Bródy gimnázium) a legaktívabbak, több száz cikket küldtek összességében a Napló szerkesztőségébe. A tanulókat külön motiválja, hogy már második éve kiosztjuk a legsikeresebb, legjobb írást készítő diákújságíró számára az aranytollat és az azzal járó oklevelet. Tavaly ősszel Szabó Viktória (Bródy gimnázium), idén tavasszal pedig Kecskés Adrienn (Reguly szakképző iskola) érdemelte ki az elismerést.

A program ideje alatt hetente  megjelenő  Sétatér oldal azért is nagyon népszerű a fiatalok körében, mert őket érdeklődő problémákat, kérdéseket (mindennapos testnevelés, továbbtanulás, munkalehetőségek, káros szenvedélyek) járnak körül, dolgoznak fel az ő sajátos, egyéni felfogásukban, nyelvezetükkel.

A Séta számára a közösségi média is kihívás, ezért ezen a területen is jelen van a program, élénk eszmecserét folytatnak bizonyos témákban a fiatalok az oldalon. A nyári Séta-táborok különösen népszerűek, mindig jó hangulatban telnek el, sok élménnyel gazdagodnak a táborlakók, számos komoly barátság szövődik közöttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!