Sóly

2016.08.17. 19:40

Ünnepi zarándoklat - Körbeviszik Szent István kardjának másolatát

Sóly - A Szent István Lovagrend zarándoklatán megyénk több települését is felkeresik. A zarándoklat célja a hit átadása.

Balla Emőke

A Szent István-zarándoklat létrehozásának gondolata a 2004. évi népszavazás végeredménye után született. Hodruszky Róbert úgy határozott, hogy az államalapító király nemzetösszetartó szellemét egy Szent István királyhoz kapcsolódó ereklyén keresztül évről évre körbeviszi a Kárpát-medencében.

A Szent István Lovagrend tagjai, Tasnádi Gábor és Hodruszky Róbert a Szent István zarándoklaton Fotó: Nagy Lajos

2005-ben készítette el Szent István kardjának másolatát; a zarándokúton Tasnádi Gáborral együtt a nemzet építésének, összefogásának, a kereszténység több mint ezer éven keresztül történő megőrzésének egyik eszközét és szimbólumát mutatják fel.

 

Szent István kardjának másolatát 2005-ben készíttette el Hodruszky Róbert. A kardot az eredetivel összeérintette a prágai Szent Vitus-székesegyházban, így hazahozta a nemzeti összetartozás Szent István-i gondolatát. Fotó: Nagy Lajos

A zarándokok tíz év alatt több mint 100 településen jártak, most érték körbe a Kárpát-medencét. Mint mondták, egy-egy zarándokúton általában hat-nyolc helyszínt keresnek fel. Idén augusztus 14-én indultak a budapesti Szent István bazilikából, a héten Kővágóörs, Badacsonytomaj érintésével Sólyba és Hajmáskérre is eljutottak, ma Veszprémbe érkeznek, majd a zarándoklat Lendván, Dobronakon folytatódik, végül Zalamerenyén zárul.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!