Somlóvásárhely

2015.04.15. 11:52

Új hegybíró a Somlón

Somlóvásárhely – Új hegybíró kezdte meg munkáját a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközség területén – tájékoztatta lapunkat Bogdán József, a hegyközség elnöke.

Penk Tímea

A 31 éves Tóth Pétert javasolták a hegybírói feladatok ellátására, akit április elsejétől kinevezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

– Új hegybíró választására az előd, Somogyi Lajos halála miatt volt szükség – mondta Bogdán József. Az ellátandó területhez a Somlón kívül, a Ság-hegy és a Kis-Somlyó is ide tartozik. Az elnök arról is beszámolt, hogy Tóth Péter megfelelt a szakmai feltételeknek, a Corvinus egyetemen végzett, bel- és külföldi borászati-szőlészeti szaktanácsadói tapasztalattal rendelkezik. A fiatalembernek van egy birtoka a Somló nyugati oldalán, és egy hatvan hektáros gazdaságnak volt a szőlészeti-borászati vezetője. Jól ismeri a hegyközségi törvényt és az egyéb jogszabályokat. Mindezek alapján őt javasolta a hegyközség a kinevezésre.

Fotó: Penk Tímea

Bogdán Józseftől megtudtuk, hogy a hegybíró adminisztratív és hatósági feladatokat lát el, a jövedéki és a hegyközségi törvények betartásáról gondoskodik, valamint jelentéseket kezel. A hegy gazdájaként a tevékenysége ahhoz hasonlít, mint amit az önkormányzatnál a jegyző végez.

– Már az új  hegybíróval rendezzük az április 23-ai borversenyt a Tornai pincészetben, amelyre neves borbírálókat hívtunk meg – számolt be a hegyközség elnöke. Hetven-százféle borra számítanak a Somlóról, a Ság-hegyről a Kis-Somlyóról. A borverseny nagyszabású eredményhirdetését május 7-én rendezik a herendi manufaktúrában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!