Somlóvásárhely

2016.04.28. 19:52

A borszakírót lenyűgözte a juhfark hazája

Somlóvásárhely - A világ kilencedik legbefolyásosabb borszakírójának az álma vált valóra, amikor egyhetes bortúrán vehetett részt, és ebből négy napot a Somlón töltött – tájékoztatta lapunkat Cartwright Éva, akit a hegyen a Somló háziasszonyaként ismernek.

Penk Tímea

Alder Yarrow egy nemzetközileg elismert szaktekintély a borászatban. 2012-ben a Pannon Bormustrán bírált, ahol az egyik díjnyertes bor, a Somlói Apátsági Pince 2010-es juhfarkja felkeltette a figyelmét. Még soha életében nem kóstolt juhfarkból készült bort, de saját elmondása szerint beleszeretett a fajtába, és elhatározta, hogy megismeri a juhfark hazáját, a Somlót.

Fotó: Nagy Gábor

A szakíró nemrégiben eljutott a hegyre, ahol tizenegy borászt látogatott meg, és a somlói borokat árusító helyen közel negyvenféle helyi nedűt kóstolt meg.

Adler Yarrow több száz borvidéken és több ezer borospincében megfordult már a világban. Utazása előtt jelentős háttérkutatást végzett a Somlóról és a borászatokról. Búcsúzáskor elismeréssel beszélt a hegyről és gazdáiról, ahol és akikkel kitűnően érezte magát. A somlói borokról, az élményeiről és a borásztalálkozóiról különböző online borszakmai fórumokon és nemzetközi boros magazinokban jelennek meg az írásai. A házigazdák vendégkönyvébe kifejezte rajongását a világ egyik legkülönlegesebb borvidéke iránt: a világon nincs több ilyen hely, mint a Somló és nincsenek ilyen borok sem másutt – írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!