Somlóvásárhely

2016.02.19. 10:54

Somlóvásárhely őrzi értékeit

Összetartanak a Somló térségi polgármesterek, közösen dolgoznak azon, hogy a hegy minél ismertebbé váljon, növekedjen a látogatók száma, amely munkahelyeket is teremt. A programokat is egyeztetik, hogy egész nyáron legyen miért odalátogatni a turistáknak, és a helyiek is érezzék jól magukat.

Tisler Anna

Marton Zsolt Somlóvásárhely polgármestere fejlesztőmérnöki állását cserélte a polgármesteri székre. A választás előtt Veszprémben dolgozott. Somlóvásárhelyről járt be naponta.

- Egész nap a számítógép előtt ültem, jó volt, de úgy éreztem, inkább emberekkel szeretnék foglalkozni - beszélt pályafutásáról a polgármester. - Somlóvásárhelyi vagyok, a jövőmet is itt tervezem. Feladatomat főállásban látom el, ugyanis gyakran kell menni tárgyalásra, megbeszélésre. Ott kell lenni minden fórumon, ugyanis akkor jutunk információhoz.

A somlóvásárhelyi közös hivatalhoz tartozik Doba, Somlójenő, Borszörcsök, Somlószőlős és Kisszőlős. Marton Zsolt elmondta, négy településen olyan polgármester tevékenykedik, aki már több ciklusban szerzett tapasztalatot. Kölcsönösen segítik egymást. Összeköti mindannyiukat a Somló közelsége, a heggyel és a borral kapcsolatos teendők és a programok. Tavasztól a szüret idejéig számos rendezvényt tartanak, a helyieket és a borvidéket megismerni akarókat szinte minden hétvégén programok várják. Az érintett települések polgármesterei egyeztetik, ki mikor tartja a falunapját, egyéb rendezvényét.

- A Somlón sokan találnak munkát a szőlőművelésben, és ahogy egyre ismertebb a vidék, a vendéglátásban, a rendezvényszervezésben, a marketing területén - fogalmazta meg a polgármester. - Mi, önkormányzatok amiben tudunk, segítünk. A jó programok sok kirándulót vonzanak, akik itt fogyasztanak, esetleg töltenek vendégéjszakákat. A borászat a fejlődésünk motorja lehet.

A hegy infrastruktúrájának fejlesztése is közös feladatuk, nem csupán az idegenforgalom, hanem a helybeliek miatt is. Többen laknak a hegyen, akiknek éppúgy biztosítani kell az alapellátást, mint a faluban élőknek. Somlóvásárhelyen nekik a falubusz segít. Az időseket szállítja a programokra, ügyeik intézésére.

Részt vesznek a Start munkaprogramban is. A mezőgazdasági termelésnek két ágában vehetnek részt a munkaerőpiacról időlegesen kiszorultak. A közétkeztetés számára burgonyát, zöldségféléket és gombát termelnek. A fölösleget a lakosságnak értékesítik. Bio és energianövényeket ültettek és gondoznak. A harmadik csoport a járdákat, utakat teszi rendbe. A programot az idén is folytatják. Nyáron a diákfoglalkoztatásban is részt vettek, pályázaton elnyert összegből négy iskolást foglalkoztattak egy-egy hónapig.

Az iskola, ahova a térségből is járnak diákok, nem csupán a tehetséggondozást, hanem a felzárkóztatást is fontosnak tartja. A pedagógusoknak van ezen a téren is feladatuk bőven, a diákok egy része halmozott hátrányokkal küzd. Mivel az iskolában már az első osztálytól megkapják a személyre szóló segítséget, többségük elvégzi az iskolát, majd szakmát, és ma már egyre gyakrabban érettségit is szereznek. Továbbtanulási szempontból az idei év kiemelkedően sikeres, tudtuk meg Harmat Zsuzsa tanárnőtől. A pápai Türr gimnázium Arany János tehetséggondozó programjára négy tanulót vettek fel. Korábban egy vagy két diák tanult tovább az intézményben. A 18 nyolcadikosból hatan szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat. Ők építész vagy vendéglátó szakirányt jelöltek meg. Az intézmény rendszeresen nyer pályázatokon. Nemrég 18 számítógépet szerezhettek be ilyen forrásból. A Nemzeti Tehetséggondozó Program pályázatán nyert 1,5 millió forintból a második félévben az irodalom és a színjátszás iránt érdeklődő tanulóknak szerveznek versíró, novellaíró valamint színjátszó és báb szakkört. A színjátszók a Ludas Matyit tanulják meg, majd adják elő a térség iskoláiban is. A vers és novellaírók legjobb munkájának illusztrálására a járási iskolákban rajzpályázatot írnak ki. A nemrég lezajlott farsangi bálra tombolaárusítási versenyt hirdettek. Az osztályok a községben is árusíthatták a  tombolajegyeket. A vállalkozók, a gyerekek családtagjai és a támogatók olyan sok ajándékot ajánlottak fel, hogy másfél órán keresztül folyt a tombolasorsolás. A fődíj egy több tízezer forint értékű ezüst ékszerkészlet volt.

Már elkezdődött a beiskolázásra való felkészülés. A nagycsoportos óvodásokat havonta játékos foglalkozásra hívják. A helyi óvodába járók már ismerik az iskola épületét, a leendő tanítóikat, ugyanis a két intézményt mindössze egy kerítés választja el egymástól.

A helyi óvodában fogadják a somlójenői és borszörcsöki kicsinyeket, Dobán tagóvoda működik, és folynak a tárgyalások arról, hogy a somlószőlősi intézmény is csatlakozik. Az óvoda épületében működő konyha látja el az iskolásokat és a szociális étkezőket is. A tervek között szerepel a konyha fejlesztése, a gépek korszerűbbre cserélése is. A község pályázatot nyújt be az egészségügyi intézmények, a háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat épületének valamint a szolgálati lakásnak a felújítására. Ugyancsak szeretnék megújítani az önkormányzati épületeket, az egykori kolostor kertjébe pedig többfunkciós közösségi teret terveznek.

A műemlékek, közterek gondozottak. A központban áll a Borbála kápolna, amelyikben minden évben adventkor életnagyságú betlehemet állítanak fel. Az első és második világháborúk helyi áldozatainak is állítottak emléket. A hősök napját májusban tartják.

- Az önkormányzat tartja a kapcsolatot a vállalkozókkal, a civil szervezetekkel - tudtuk meg. - Év elején fogadásra és beszélgetésre hívtuk meg őket.

A település büszke a több éve működő Líra dalkörre, amelyik a helyi és térségi rendezvények rendszeres szereplője. A polgárőrségnek a lakosság biztonságérzetének növelésében van szerepe.

A polgármestertől megtudtuk, a lakosság lélekszáma stagnál. Több üresen álló eladó ház van. Mindig van érdeklődés eladó ingatlanok iránt, de a régebbi parasztházakat a fiatalok nem tudják átalakítani a most divatos amerikai konyhás lakássá, így ritkán vásárolják meg azokat. Aki pedig már letelepedett azt mondja, jó somlóvásárhelyinek lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!