Sport

2006.11.08. 03:29

Buliból világszintre

Pápa - Gyerekkorában minden kissrác készített faágból és madzagból íjat. Kíváncsi lennék, hogy az amatőr vadászok közül hányan ismernék fel azt a sporteszközt, mellyel a ma íjászai igyekeznek célba találni.

Dallos Zsuzsa

Összességében sokat fejlődött a sportág az elmúlt évtizedekben, de szerencsére ezzel párhuzamosan a hazai népszerűsége is megnőtt.

- Baráti társaságban kezdődött Pápán az íjászat - mesélte Süle István, a Delta Íjász Egyesület vezetője, aki a vadászíjász-világbajnokságon legutóbb ezüstérmet szerzett. - Homokbányában és jó hi-deg teremben gyakoroltunk. Éveken keresztül a ruhaipartól szerzett maradék anyaggal tömött zsákokat használtunk vesszőfogónak, miközben babgulyásfőzés mellett versenyezgettünk.

Ez tizenegy esztendővel ezelőtt történt, azóta folyamatos a sportág előrelépése.

- Hatvan tagja van klubunknak, de közülük tízen járnak el rendszeresen verse-nyekre. Különböző nemzetközi szövetségek vannak, és a szakágak is szétváltak. Magyarországon hetvennél több klub működik, nagyjából másfél ezer versenyíjásszal.

A két alapvető ágazat a történelmi és a csigás. Sok mindent elárul a tény: előbbiben két év alatt jó kezdő szintre lehet eljutni, utóbbiban ennyi idő elég arra, hogy akár nemzetközi szinten is sikereket érjen el a sportoló.

- Egyesületünknél két edző dolgozik, Fekete Gábor és Nagy Zoltán. Jellemzően a gyerekek hozzák magukkal a szülőket, így szerveződik az íjászcsapatunk. Alaptulajdonság a nyugodtság, hiszen az íjászversenyen folyamatos a stresszhelyzet, ezt pedig jól kell kezelni - fejezte be Süle István.

A pápaiak közül két hölgy az utóbbi időben több világversenyen is megmutatta tudását. - Az öcsém kezdett el íjászkodni - mondta Gyenge Zsófia, aki Svédországból, a terepíjász-világbajnokságról a közelmúltban érkezett haza. - Aztán egyszer elkísértem edzésre, és kívülről nagyon könnyűnek tűnt a dolog. Itt ragadtam, de ma már tudom, mennyire nehéz jól lőni.

A tizenhét éves hölgy csigás kategóriában versenyez és ötödik lett a vébén. Ennél sokkal többre is képes, de ezúttal műszaki problémákkal küzdött.

- Az íjjal voltak gondjaim, amit a helyszínen nem tudtam kijavítani. Egyáltalán nem vagyok magammal elégedett, a jövőben szeretnék ennél sokkal jobban teljesíteni a világversenyeken - avatott be terveibe az ifjú hölgy.

Klubtársa, Süle Gabriella szó szerint berobbant a sportág hazai élvonalába: fél év íjazás után országos csúcsot lőtt.

- Apukám a hibás az egészben - jelentette ki mosolyogva a Budapesten dolgozó sportolólány. - Ő kezdte el az egészet, aztán amikor elkísértem a verse-nyekre, a társai kérdezték, hogy miért nem próbálom ki. Végül vett nekem egy használt íjat és ettől kezdve használtam is azt.

Ez három éve történt, azóta Gabriella az Európa-bajnokságon 20. helyen végzett (Zsófia ugyanitt 21. lett, a szerk.), illetve a hazai versenyeken győz rendszeresen. - Különösen a versenyek előtt kemény a felkészülés, akkor mindennap íjazunk az erőnléti feladatok mellett. Remélem, van még bennem tartalék és sikerül további világversenyeken ezt bebizonyítanom - beszélt vágyairól a bajnok.Elképesztően sokat fejlődöttez a sportágaz utóbbi évtizedekben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!