Sport

2007.11.08. 03:29

<u>Immár focizni is tud</u>

<b>Veszprém</b> - Európa leggazdagabb élcsapatai invitálták fénykorában, de hűséges maradt. Carlos Perez azt mondja, nem számított a pénz, mert Veszprémben itthon érezte magát. Nem igazolt el, mert itt segítettek neki, szerették és megbecsülték. Mindig, minden körülmények között.

B. Virág Rita

- Először 1995-ben az izlandi világbajnokságon kerestek meg a veszprémi vezetők, de akkor még nem sikerült ideszerződnöm. Két év múlva a kubai szövetséggel Magyarországon edzőtáboroztunk, s komoly nehézségek árán, de Fonsecával együtt leigazolt a Veszprém - emlékezett az MKB Veszprém csillaga, Carlos Perez.

(Kubában egyébként mindössze három hétig tart a nemzeti bajnokság. Utána a klubok és a szövetség különböző edzőtáborokat szervez.)

Carlos gyerekkora óta sportol: úszott, röplabdázott, kosárlabdázott, baseballozott és kézilabdázott. A futballal itt találkozott először. Azóta sem tartozik a kedvencei közé, pedig a csapat edzések előtt gyakran rúgja a bőrt.

- A focinak nincs hagyománya Kubában, az emberek nem ismerik. Itt viszont szinte mindenki tud és szeret is focizni. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy kezdetben milyen kétballábas voltam? Aztán nagy megkönnyebbülésemre Zovko edző nem engedett minket futballozni. De most újra játszunk, és szerencsére már sokkal jobb vagyok - tette hozzá némi büszkeséggel a klasszis.

Perez 1999-ben döntötte el, hogy végleg Magyarországon marad. A kubai hatóságokat ez felbőszítette, disszidensnek nyilvánították. Ezután öt éven át nem térhetett vissza szülőhazájába, nem látogathatta meg a szüleit, a nővérét és két lányát sem. A kapcsolatot telefonon tartotta családjával, egyébként a mai napig hetente felhívja őket, és minden nyáron Kubában tölti a szabadságát.

Csárli, mert így becézik a csapattársai, évekkel ezelőtt megkapta a magyar állampolgárságot, és így a válogatottba is meghívták, ahol az együttes egyik húzó embere volt.

Arra a kérdésre, hogy mennyire érzi magát magyarnak, a kézilabdás azt válaszolta, hogy ő száz százalékig kubai, de az otthona már Magyarország és Veszprém.

- Itt akarok élni, ha befejezem a kézilabdát, akkor is. Viszont azt szeretném, ha meghalok, Kubában temessenek el. Hogy miért? Igen egyszerű oka van. Mert ott jóval olcsóbb a temetés. Komolyra fordítva a szót, valóban azt szeretném, ha majd Kubában lenne a végső nyug- helyem.

Azt is elárulta, sokszor hiányoznak neki a kubai ízek, épp ezért korábban úgy gondolta, nyit egy kubai éttermet, de erről végül letett, mert nehéz beszerezni az alapanyagokat. Imád táncolni is, a salsa a kedvence, és ha teheti, szívesen szórakozik olyan helyeken, ahol lehet salsázni is.

Az elmúlt években rendszeresen pletykáltak arról az emberek, hogy Perezt hívja a Barcelona, a Magdeburg, s más német és spanyol élcsapatok is.

- Tíz- vagy akár 20 ezer euróval is többet kereshettem volna, azonban a pénz nem minden. Egyszerűen nekem itt volt jó. A Veszprém az első csapat volt, amelyik segített nekem. Jól éreztem magam, s úgy láttam, nem ér annyit az egész, hogy itthagyjam őket.

A testnevelő tanárként végzett Carlos kiváló humorérzékkel bír, nyugodt típus, az ellenfelektől rengeteg pofont kapott már, de soha nem cselekszik indulatból. Azt mondta, néha mindene fáj, s ilyenkor legszívesebben azonnal abbahagyná a kézilabdát. Azonban a szerződését még biztosan kitölti, vagyis 2010-ig biztosan a kézilabdapályán marad.Carlos Perez 2010-benvégleg befejezi kézilabdáspályafutását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!