Sport

2008.04.02. 02:29

<u>Csúcs közelében</u>

<b>Veszprém</b> - A megyeszékhely sportolói közül elsőként neki sikerült az olimpiai kvóta megszerzése. Orbán Éva kalapácsvető jó eredményt vár magától Pekingben.

B. Virág Rita

S ha csak abból indulunk ki, hogy őt ugyanaz a Dan Lange edzi, aki az atlantai olimpiai bajnok Kiss Balázst, akkor ez mindenképpen kiváló előjel az ötkarikás játékokra. Orbán Éva március idusán a magyar mezőnyből negyedikként, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolói közül elsőként teljesítette az olimpiai A szintet. 


A VEDAC sportolói közül elsőként teljesítette az olimpiai A szintet Orbán Éva

Az Egyesült Államokban tanuló 24 éves ka- lapácsvető a Northridge-ben rendezett egyetemi vetélkedőt új egyéni csúccsal, 70,18 méterrel nyerte. A pekingi játékokra az A szintet egyébként 69,50 méterben határozták meg. Néhány nap múlva élete második legjobb eredményét is elkönyvelhette a kiváló sportoló, egy Los Angeles-i egyetemi versenyen 69,58 méterig repítette a kalapácsot.

- Mindkét eredménynek nagyon örülök, hiszen ebből is kitűnik, hogy ragyogóan sikerült a felkészülésem, és az ötkarikás A szint elérése nemcsak véletlen volt - kezdte az Amerikában az USC Egyetem színeiben versenyző Orbán Éva. - Persze nem elégszem meg ennyivel, hiszen idén a legfőbb célom, hogy helytálljak az olimpián is.

A pápai születésű kalapácsvető a tengerentúlon annál a Dan Lange-nél edz, akinek tanítványa, Kiss Balázs 1996-ban Atlantában az olimpiai dobogó legfelső fokára állhatott fel.

- Dan rettentő pozitív, s úgy látja, Pekingben is szép eredményre lehetek képes. A gondolkodásmódja szerencsére kezd rám átragadni. Többek között ebben különbözik az eddigi munkám a korábbiaktól. Végre merek hinni magamban. De természetesen szükségem volt egy sérülésmentes, nagyon kemény alapozásra is.

Az Athénban 24. helyen végzett dobóatléta július elejéig feltétlenül az Egyesült Államokban marad, ezután pedig Veszprémben a Balaton-bajnokságon, majd a magyar bajnokságon áll dobókörbe. Éva úgy tervezi, még az idén szeretne 71-72 méter körül teljesíteni, vagyis a magyar csúcs (70,79 méter - Dívós Katalin) megdöntése is célkeresztben van.

- Nagyon piszkálja a fantáziámat, mivel igen közel állok hozzá. Biztos vagyok benne, hogy sok pluszt adna számomra ez a rekord. De ami még ennél is fontosabb, hogy stabilan dobjak és állandósuljon a jelen- legi formám.

A VEDAC atlétája legközelebb ápri- lis 20-án ragad újra versenykörülmények között kalapácsot, addig igyekszik az eddigieknél is többet edzeni és tanulni, mert az egyetemet sem akarja elhanyagolni.

- A sport mellett egyre jobban megy a suli is. Boldog és kiegyensúlyozott vagyok itt. Persze már várom a nyarat, hogy találkozhassam újra a családommal és a barátaimmal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!