Sport

2009.05.14. 02:29

Kis pénz, nagy foci - A veszprémi fiatalokat az elitligákból is figyelik

Veszprém - Nemrég újabb beruházással bővült a veszprémi labdarúgó utánpótlás-egyesület otthona, a Jutasi úti létesítményben villanyvilágítást kapott a műfüves kispálya. A klub a jövőben további fejlesztéseket szeretne, amelyet legtehetségesebb játékosai eladásából fedezne.

Horváth Gábor

- Bizonyítani akartuk, hogy mi nemcsak kérünk, hanem adunk is a terület tulajdonosának, a városnak. A műfüves kispálya villanyvilágítással történő ellátása több millió forintos beruházást jelentett az egyesületnek, a fejlesztéssel megnő a kihasználtsági időszak, és ezzel a nagypályát is tudjuk tehermentesíteni - vázolta a beruházás fontosságát és célját Rugovics Vendel

A Veszprém FC USE szakmai irányítója elmondta: a klubvezetőség elhatározta, hogy a játékoseladásokból befolyt összeget külön kezelik, és létesítményfejlesztésre fordítják. 

- Azt mindenképpen szeretnénk kiemelni, hogy ez az egyesület nem azért működik, hogy eladja a játékosokat, de a legnagyobb tehetségeinknek természetesen megadjuk azt a lehetőséget, hogy magasabb szinten, esetleg külföldön, rangos csapatban bizonyíthassanak - hangsúlyozta. 

A villanyvilágítás kiépítését az Iszlai Bence eladásából származó összegből fedezte a klub, a bal lábas középpályás 2008-ban bronzérmet szerzett a magyar válogatottal az U- 19-es Európa-bajnokságon, majd a Szombathelyi Haladás alkalmazásába került. A fiatal játékos nemrég bemutatkozott az NB I-ben, és továbbra is a korosztályos nemzeti csapat tagja. 

A 15 esztendős Szolga Máté a közelmúltban a holland első osztályú Twentéhez igazolt, a szintén nagy tehetségnek tartott Novothny Soma pedig nemrég tért vissza egy angliai próbajátékról. 

A tizenötödik életévét idén betöltő csatárt a Premierleague-ben szereplő - a magyar válogatott kapusát, Fülöp Mártont is foglalkoztató - Sunderland AFC tesztelte: a szigetországi klubnál nagyon meg voltak elégedve a felkészülési mérkőzésen gólokat és gólpasszt jegyző játékos teljesítményével. 

A 18 esztendősök között tréningező, remek fizikummal rendelkező támadót nyáron visszavárja az északangol együttes. Ami a többi játékost illeti, a veszprémi utánpótlás-egyesület összesen kilenc válogatottat ad a korosztályos csapatokba, és az NB III-as felnőtt-együttest - amelyet kizárólag helyi futballisták alkotnak - is jól ellátja tehetségekkel. 

A másodosztályú szereplésre eséllyel pályázó gárdának az utóbbi időben már több VFC USE-ban nevelkedett fiatal is alapemberévé vált. - Bízunk benne, hogy majd valaki innen indulva szép karriert fut be egy nívós nyugat-európai bajnokságban. 

Szolga Máté példája azt mutatja, hogy ebben a korban a fiatalok semmiben sincsenek lemaradva külföldi társaiktól, az őt figyelő együttes minden követ megmozgatott, hogy megszerezze. A nálunk folyó szakmai munka túlhaladja a magyar lehetőségeket, de a következő lépcsőben már nem tudtuk volna biztosítani azt a hátteret, amely ott a rendelkezésére áll - vallja Rugovics Vendel, aki hozzátette: óriási eredménynek tartja azt is, hogy több értékes játékos továbbra is a veszprémi futballt erősíti. 

Ilyen például a 20 esztendős Tatai József, aki már három éve a felnőtt csapat húzóembere. Visszatérve a fejlesztésekre, pótolni való hiányosságok természetesen még bőven akadnak a VFC USE otthonában. Kelemen Miklós edzőtől, elnökségi tagtól megtudtuk: a füves edzőpályát nemrég kiegészítő felszerelésekkel látták el, de még jó néhány infrastrukturális beruházásra (például több pálya, lelátó) lenne szükség, amelyek nagy részét csak pályázati úton látják megvalósíthatónak. A terveket az Irmes Zsolt által vezetett elnökséggel közö- sen folyamatosan egyeztetik az üzemeltető önkormány- zattal.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget