Sport

2009.10.27. 16:19

Bárdosi Sándor fennakadt a doppingvizsgálaton

Budapest - A szumóban aranyérmes Bárdosi Sándor fennakadt a doppingvizsgálaton a júliusi, tajvani Világjátékokon. A versenyző elmondása szerint közvetlenül az elutazás előtt megcsípte egy darázs, és az emiatt kapott gyógyszer került a szervezetébe.

MTI

A Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első, úgynevezett A minta analízise zárult pozitív eredménnyel.

A Világjátékok szervezői - a Magyar Sumo Szakszövetség információja szerint - úgy döntöttek, hogy Bárdosit megfosztják első helyezésétől, és 3000 euró megfizetésére kötelezik.

"A kiutazás előtt átestünk egy doppingvizsgálaton, és az negatív lett. Aztán közvetlenül az út előtt megcsípett egy darázs, és annyira megfájdult a kezem, hogy orvoshoz mentem, aki injekciót és gyógyszert adott. Ha ez nincs, veszélybe került volna az elutazásom. Egy héttel később kezdődött a verseny Tajvanon, és addigra már semmi bajom nem volt. Csak a küzdelemre koncentráltam, és a döntő utáni doppingvizsgálaton nem írtam be, hogy előtte gyógyszert szedtem. Nem is vagyok ilyen ügyekben járatos. Még egyszer szeretném kiemelni: nem teljesítménynövelőt szedtem, hanem darázscsípésre kaptam gyógyszert. Nem szeretném, ha meghurcolnának. A szumóban úgysem kellene doppingolnom, mert mindenkinél jobb vagyok!" - mondta az MTI-nek a kötöttfogású birkózóként 2000-ben olimpiai ezüstérmes, 32 esztendős Bárdosi, aki a sportágtól eltávolodva más küzdősportokban próbált szerencsét az utóbbi években. Szumósként világ- és Európa-bajnok lett, az MMA elnevezésű vegyes harcművészetben is jeleskedett, emellett gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak is.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Bárdosi a versenyzői licencének felfüggesztése, illetve esetleges eltiltása alatt más, a WADA-szabályzat alá eső sportágakban sem szerepelhet.

"Magyarországon a magyar kormány doppingolásra vonatkozó rendelete a mérvadó. Vagyis Bárdosi nem versenyezhet olyan sportágban, amely például állami támogatást kap, bejegyzett szövetségként működik, illetve a szövetsége aláírta a WADA-kódexet."

A Magyar Sumo Szakszövetség a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata és a hatályos magyar jogszabályok, valamint a szövetségi szabályzatok alapján köteles az előzetes felülvizsgálati eljárás, továbbá annak eredményétől függően a doppingeljárás lefolytatására.

Az NSSZ levelében kitért rá: gondoskodott arról, hogy a felkészülés folyamán a Világjátékokra utazó összes sportoló doppingvizsgálatát elvégezzék. A kiutazás időpontjáig minden vizsgálat negatív eredménnyel zárult. A Nemzeti Sportszövetség, mint a kiutazást és a magyar csapat részvételét koordináló szervezet, sajnálatosnak tartja az esetet annak ellenére, hogy a versenyzők a doppingmintavételekre és a vonatkozó szabályokra vonatkozó minden tájékoztatást megkaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!