Sport

2009.12.30. 10:14

Exkluzív! Interjú Csoknyai Istvánnal - Türelmet kér a kapitány

Veszprém - A szurkolóktól biztatást és egy kis türelmet kér, cserébe ígéri, a csapat minden mérkőzésén szívét-lelkét kiteszi a pályára.

Horváth Gábor

Csoknyai István első nagy megmérettetésére készül a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként. Nem lesz könnyű dolga.

A héten megkezdte felkészülését a magyar nemzeti együttes a január 19. és 31. között rendezendő Európa-bajnokságra. Az ausztriai torna csoportkörében kemény ellenfelek, a francia, a spanyol és a cseh válogatott vár a gárdára, amely lemondásoktól és sérülésektől megtizedelve vág majd neki a kontinensvetélkedőnek.
 
- Az utóbbi hónapokban kevésbé a szakma, mindinkább Nagy László spanyol honosítási ügye volt napirenden a válogatott háza táján. Gondolom szívesen beszélgetett volna kellemesebb témákról a média képviselőivel? - kérdeztük kezdésként Csoknyai István szövetségi kapitánytól, az MKB Veszprém KC edzőjétől.

- Amikor kineveztek szövetségi kapitánynak, első feladatomnak azt tekintettem, hogy megoldjam a Nagy László-kérdést, hiszen már korábban felmerült, hogy az átlövő másfelé kacsingat.

Sajnos azóta már kiderült, Laci nem szerepel az Eb-n, viszont a válogatottságot még nem mondta le véglegesen, elképzelhető, hogy a júniusi világbajnoki kvalifikáción visszatér a csapatba. A hiánya érzékeny pont, mert ő támadásban és védekezésben is fontos eleme volt az együttesnek.

Mellette ugyanakkor Mocsai Tamás is lemondta az Eb-szereplést, többen pedig sérülten, vagy sérülésből éppen felépülve kezdik meg a felkészülést. Császár Gábor, Ilyés Ferenc, Laluska Balázs és Milorad Krivokapic sincs százszázalékos állapotban.
 
- Nem túl jó előjelek.

- Vannak gondjaink, azonban kicsit szerencsés helyzetben is vagyunk, mert a kontinenstorna nem jelent kvalifikációt, tehát nem élet-halál kérdése. A sors úgy hozta, hogy tudunk kísérletezni kicsit, s ezzel párhuzamosan távolabbra tekinteni azon az úton, amelynek a végső célja a 2012es londoni olimpia.
 
- Végülis milyen eredménnyel lenne elégedett a kontinenstornán?

- A csoportunk nagyon nehéz, a világbajnoki címvédő franciák mellett a Sterbik Árpáddal a kapujában felálló Spanyolország is kemény dió.

A csehek hozzánk hasonló játékerőt képviselnek, biztos vagyok benne, hogy nagy csatát vívunk velük. Az első kör után egy csapat búcsúzik, siker lenne, ha nem mi volnánk azok. Ugyanakkor az sem nagy tragédia, ha kiesünk, mert a világbajnokságról emiatt nem maradunk le.
 
- A nehézségek mellett, a csoportkör helyszíne előnyt jelenthet a válogatott számára.

- Így van, Bécsújhelyen játszunk és úgy tudom, hogy itthonról óriási érdeklődés van a mérkőzéseink iránt. A szurkolók már korábban is megmutatták erejüket, plussz egy játékost jelentenek számunkra, csak dícséret illeti őket.

Biztos vagyok benne, hogy ezúttal is a csapat mellé állnak, egy kis türelmet szeretnénk kérni tűlük, ugyanakkor ígérjük, a maximumot adjuk. Hiba lenne, ha nem nyújtanánk százszázalékos teljesítményt, biztosíthatom, hogy minden mérkőzésen kivont karddal lépünk majd pályára, mert a megalkulvás nélküli hozzáállást tűzzel-vassal megkövetelem.
 
- Hogyan alakul a válogatott programja az Eb-rajtig?

- A két ünnep között három helyszínen zajlik az erősítő- és futómunka, Dunaújvárosban Imre Vilmos, Szegeden Vladan Matic, itt Veszprémben pedig az én vezetésemmel dolgoznak a játékosok.

A közvetlen, közös felkészülés január másodikán kezdődik Tatán, január 7. és 9. között Ausztriában szereplünk egy teszttornán a horvát, a lengyel és az osztrák nemzeti csapattal, majd hazatérünk és Telkiben folytatjuk a munkát, végül 18án utazunk az Eb-re.
 
*

A héten 19 fősre szűkítette a magyar válogatott bő keretét Csoknyai István szövetségi kapitány. Az Európa-bajnokságra 16 játékost lehet nevezni, így hárman még kiesnek az alábbi névsorból.

Kapusok: Fazekas Nándor, Nenad Puljezevic, Mikler Roland. Jobbszélsők: Iváncsik Tamás, Gulyás Péter. Jobbátlövők: Laluska Balázs, Milorad Krivokapic. Irányítók: Nikola Eklemovic, Császár Gábor, Nagy Kornél. Beállósok: Gál Gyula, Schuch Timuzsin, Zubai Szabolcs. Balátlövők: Ilyés Ferenc, Katzirz Dávid, Putics Barna, Grebenár Gábor. Balszélsők: Iváncsik Gergő, Törő Szabolcs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!