Sport

2010.04.13. 10:43

Kézilabda és az öttusa - Balogh Gábor szakállamtitkár is lehet

Balatonfüred - Újra kell gondolni a sportegyesületek finanszírozását, új tartalommal kell felruházni a sportegészségügyet, újra kell építeni a sportiskolai rendszert és meg kell védeni a hagyományos, magyar sikersportágakat - többek között erről is beszélt Balogh Gábor korábbi világ- és Európa-bajnok öttusázó, akivel a férfi kézilabdázók Uniqa Magyar Kupa négyes döntőjén találkoztunk.

B. Virág Rita

Hazánk egyik legeredményesebb öttusázója, a tavaly visszavonult Balogh Gábor kifejezetten nagy kézilabdabarát.

Az MKB Veszprém-PLER KC Magyar Kupa-elődöntő után például úgy fogalmazott, nem tudta, melyik ujjába harapjon, miután 20 évig élt a XVIII. kerületben Pestszentlőrincen, de a Veszprém az egyik kedvenc csapata.

- A kézilabdát nagyon kedvelem, Sydney-ben a 2000-es olimpián a lányok, míg Athénban 2004-ben a fiúk nagy menetelését követhettem végig testközelből. A veszprémi alakulatból többekkel kifejezetten baráti viszonyt ápolok, hiszen egy-egy olimpiai, világbajnoki felkészülés alkalmával Tatán közösen edzőtáboroztunk - mesélte.

A 34 éves sportember elmondta, miután tavaly visszavonult, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke felkérte, hogy egy a fiatal generációt támogató sportprogramot dolgozzon ki.

- Úgy vélem, az egyik legfontosabb teendő, hogy a sportegyesületek finanszírozási rendszerét hatékonyabbá alakítsuk át. Itt elsősorban arra kell fókuszálnunk, hogy az anyagi juttatásokat célzottabbá tegyük - hangsúlyozta.

Balogh Gábor arról is beszélt, hogy a jelenlegi versenysport utánpótlásbázisa igen szűkös, ezért a sportiskolai rendszert sürgősen vissza kell állítani. A sportegészségügyet pedig új tartalmakkal szeretné felruházni.

A versenysportra visszatérve a Sydneyben olimpiai ezüstérmet szerzett öttusázó kifejtette, a hagyományos magyar sikersportágakat, úgy mint az öttusa, a vívás, vagy a vízilabda, meg kell védeni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt és a sportdiplomáciai munkát ennek szellemében szervezné újra.

A még mindig heti rendszerességgel futó, úszó, lovagló és kondizó sportoló arra a kérdésre, lát-e arra reális esélyt, hogy az Orbán-kabinetben sportért felelős államtitkárként dolgozzon, azt felelte, feladatra jelentkezett, nem pozícióra, és szerinte az ilyen tisztségek arra valók, hogy az adott területen minél hatékonyabban tevékenykedhessen a megbízott.

Olyan sportstratégiai programot dolgoztunk ki, amely hosszú távra szól, de akár már a következő, londoni olimpián is éreztetheti pozitív hatását. Hogy lesz-e magyar aranyérem?

Természetesen lesz. Sőt, szerintem a négy-öt elsőség közül akár egy öttusázó is felállhat a dobogó legtetejére, s aranyat vehet át. Marosi Ádámot kifejezetten esélyesnek tartom erre a nagy sikerre.

Mint nagy kézilabdabarátot zárásként arra kértem, tippelje meg, kedvenc csapata, az MKB Veszprém kiharcolja-e a továbbjutást a spanyol Barcelona ellen a Bajnokok Ligájában.

- Mocsai tanár úr klasszis edző, és szerintem fizikálisan és mentálisan is képes lesz felkészíteni tanítványait a bravúr kiharcolására.

Balogh Gábor 1976. augusztus 5-én született Budapesten. A pályafutását a MAFC-ban kezdő fiatalemberre Rátonyi Gábor, a Honvéd szakosztályvezetője figyelt fel. 1996-ban robbant be az öttusázók világelitjébe, 1999-ben és 2001-ben az év sportolójának választották.

Egyéniben világbajnoki első 1999-ben és 2001-ben. Csapatban négyszeres vébéelső (1999, 2001, 2002, 2003), váltóban kétszeres világbajnoki aranyérmes (1999, 2003). Sydneyben az olimpián ezüstérmet szerzett, négy év múlva Athénban nyolcadik lett, Pekingben pedig 26.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!